Analiza Newsweek: Presedintele Emmanuel Macron vrea "sa faca Franta mareata, din nou". Ce plan ambitios are pentru Europa
Presedintele francez Emmanuel Macron si Donald Trump nu au foarte multe lucruri in comun, chiar daca, evident, amandoi apreciaza o strangere barbateasca de mana.
Insa, in timp ce platforma sustinuta de Macron este una liberala - atat din punct de vedere economic, precum si social - planurile sale pentru Europa au o "aroma" protectionista, scriu jurnalistii de la Newskeek. Ba chiar s-ar putea spune ca el isi doreste sa "faca Europa mareata, din nou" si ca "pune Europa pe primul loc".
Mai mult de o treime dintre francezi au votat la alegerile recente extrema-dreapta si protectionismul eurosceptic al lui Marine Le Pen, iar in alte locuri din Europa, partidele care au anuntat ca vor sa inchida granitele si sa opreasca globalizarea au crescut in ultimii ani.
Macron cauta sa vina cu un raspuns pro-european la aceasta miscare internationala sau, asa cum a afirmat in manifestul sau electoral, sa promoveze o Europa care se "concentreaza pe provocvarile majore si care are curajul sa isi apere interesele si valorile in lumea intreaga".
Printre propunerile lui Macron se afla si un "act european de comert", care ar ingreuna foarte mult posibilitatea companiilor non-UE de a obtine contracte publice in Europa. Iar atunci cand a vizitat-o pe cancelarul german Angela Merkel, in mai, Macron i-a cerut sa urgenteze procesul de intarire a legilor europene care vizeaza stoparea politicilor de "dumping", prin care o companie non-UE exporta produse in Europa la preturi mai mici decat valoarea de pe piata.
Insa prima sa confruntare serioasa in acest domeniu este asteptata sa se intample la summit-ul Consiliului European de saptamana viitoare, cand liderii UE vor discuta propunerea prin care Bruxelles-ul sa efectueze o verificare a securitatii nationale pentru preluarile straine ale companiilor europene. Statele care sustin comertul liber, precum Olanda sau tarile nordice, sunt de asteptat sa riposteze, afirma Newsweek, care citeaza Financial Times.
De asemenea, liderii europeni vor discuta si despre modalitatile prin care sa impulsioneze "cresterea numarului de locuri de munca, dezvoltarea si competitivitatea", oferindu-i oportunitatea lui Macron de a face presiuni pentru o mai buna protectie a industriilor din UE.
Anand Menon, profesor de politici si afaceri europene la King’s College London, spune ca daca Macron se va duce la aceasta intalnire ca sa faca presiuni pentru agenda sa ar putea sa obtina un fel de angajament retoric, la nivel declarativ.
Insa Karel De Gucht, care a fost comisar european pentru comert pana in 2014, spune ca solutia lui Macron nu va aborda si problemele reclamate de votantii suparati: "Daca Europa cumpara european, iar Statele Unite cumpara american, iar fiecare isi cumpara propriile produse, acest lucru va afecta comertul".
De Gucht afirma ca politicienii europeni ar trebui sa fie "drepti" cu votantii in privinta cauzelor slabirii economiilor. Digitalizarea, spune el, este cauza pentru care tot mai multi isi pierd locurile de munca, mai mult decat din cauza globalizarii.
In schimb, profesorul Anand Menon este de parere ca daca planurile lui Emmanuel Macron de a liberaliza economia franceza in mod "domestic" si de a reforma moneda euro nu vor aduce cu adevarat o schimbare in ceea ce priveste locurile de munca, atunci acesti votanti suparati se vor supara si mai tare.
Sursa: Newsweek
Etichete: emmanuel macron, Franta, donald trump, europa,
Dată publicare:
05-07-2017 13:03