Emmanuel Macron vrea schimbarea traditiei in Franta si a sustinut primul discurs despre Starea Natiunii. Ce anunturi a facut


Ultimul update: Joi 06 Iulie 2017 07:10
Data publicarii: Luni 03 Iulie 2017 20:37
Categorie: Stiri externe

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a tinut primul discurs important de cand si-a preluat mandatul, in fata camerelor parlamentului, reunite la Palatul Versailles.

Cu discursul despre Starea Natiunii, Macron vrea sa inceapa o traditie anuala, dupa modelul american.

Palatul Versailles este reprezentativ pentru aceasta tara, iar cele doua camere legislative se reunesc aici numai in cazul sedintelor despre revizuirea Constitutiei sau la discursuri prezidentiale de importanta majora.

Criticii presedintelui au remarcat si ca Macron "rupe traditia", convocand Senatul si Adunarea Nationala inainte ca premierul sau, Edouard Philippe, sa fi obtinut votul de incredere in legislativ. Cel mai agresiv a fost contracandidatul sau din alegeri, liderul de extrema stanga Jean-Luc Melenchon, care l-a acuzat ca se comporta "ca un faraon".

In discursul sau, Macron a trasat prioritatile politice si economice ale mandatului.

Emmanuel Macron: "Riscam alienarea din cauza constrangerilor financiare, daca nu restabilim bugetul si nu reducem datoria publica. Alienarea la cheremul altor tari europene, dar si in aliantele din care face parte, daca nu ne repune planurile pe calea cea buna."

Descriindu-se ca "un om al schimbarii", Macron a vorbit si despre alte doua prioritati: lupta impotriva terorismului si protejarea climei.

Emmanuel Macron: "Riscam alienarea in legatura cu terorismul islamic, daca nu gasim un mod de a-l distruge, fara sa abdicam de la valorile si principiile noastre... Ne vom aliena in legatura cu viitorul, daca nu reusim sa organizam o tranzitie ecologica, pentru a ne proteja planeta."

Macron a avut un mesaj unificator, indemnandu-i pe parlamentari sa puna interesele tarii mai presus de diferentele ideologice.

Presedintele a facut si un anunt important - acela ca va ridica starea de urgenta aflata in vigoare de la atatentatele teroriste din noiembrie 2015.

Discursul a fost cu atat mai asteptat cu cat presedintia a anuntat ca Macron nu va mai acorda presei traditionalul interviu de Ziua Nationala. Pe de alta parte, autoritatile franceze au arestat un tanar care intentiona sa comita un atentat impotriva presedintelui, chiar in timpul paradei de pe 14 iulie. Politistii au fost alertati de participantii la un joc video, carora barbatul le-a spus ca vrea sa-si cumpere o arma.

VIDEO PROTVPLUS.RO