Presedintele Frantei a acceptat invitatia de a veni in Romania. De ce l-a oprit premierul danez pe Iohannis la Bruxelles

×
Codul embed a fost copiat

Emmanuel Macron vine in Romania in perioada urmatoare. Anuntul a fost facut de Administratia Prezidentiala de la Bucuresti. Liderul de la Paris raspunde astfel invitatiei adresate de Klaus Iohannis, dupa ce s-au intalnit la Bruxelles.

Aflati la reuniunea Consiliului European, cei doi presedinti au avut o discutie de aproximativ o ora. Preocuparea comuna o reprezinta viitorul Uniunii, a sustinut la final Klaus Iohannis. S-a discutat insa si despre piata comuna a fortei de munca, dar si despre aderarea Romaniei la Schengen. Pe Emmanuel Macron l-a preocupat si situatia politica de la Bucuresti.

"Le spun tuturor ca e ok, m-a intrebat", a declarat Iohannis. La final, Klaus Iohannis l-a invitat pe Macron la Bucuresti, intr-o vizita in care noul lider de la Palatul Elysee ar putea veni cu prima doamna.

Proaspat ales presedinte al francezilor, Macron a uimit o lume intreaga cu povestea sa de dragoste. S-a indragostit de Brigitte la 16 ani, neimpliniti. El era un adolescent captivat de teatru, iar ea era profesoara care coordona cercul de artă dramatică. Avea 40 de ani, era casatorita si mama a trei copii. De zece ani sunt impreuna deja si de curand - cuplul cel mai apreciat de francezi si nu numai. Vizita lor in Romania ar urma sa aiba loc in urmatoarele luni.

Tot vineri, presedintele Klaus Iohannis a avut o intalnire si cu premierul danez, Lars Lokke Rasmussen. Acesta i s-a plans liderului de la Bucuresti de problema... inchisorilor din Romania. "Ne confruntam cu o situatie absolut intolerabila in Danemarca: cazul a 4 infractori romani a caror extradare a fost ceruta de Romania. Dar nu o putem face pentru ca Instanta Suprema Daneza declara ca in Romania conditiile din inchisori nu respecta drepturile omului”, a spus Rasmussen.

Citește și
Klaus Iohannis si Angela Merkel
Dupa Donald Trump, Klaus Iohannis se intalneste cu alti lideri: Merkel si Macron. Presedintele, invitat special in Germania

"Asta nu e nicio noutate. Am avut tot anul discutii pe discutiile din penitenciare si guvernantii s-au angajat sa le rezolve. Nu-si imagineaza nimeni ca o problema care a fost neglijata 20 de ani se rezolva intr-o zi. Noi suntem destul de hotarati in Romania sa abordam problema si sa o rezolvam", a raspuns presedintele Romaniei. Klaus Iohannis a afirmat ca va discuta aceasta problema a Romaniei cunoscuta la nivel european cu viitorul premier si cu ministrul justitiei.
 

UPDATE 17:30 Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la finalul Consiliului European, ca abordarea Marii Britanii cu privire la negocierile pe tema Brexit "deocamdata suna bine", iar premierul Theresa May a avut la randul ei o abordare buna cu privire la drepturile rezidentilor din statele membre UE, fiind "un inceput bun".

"Am discutat la finalul sedintei de ieri despre Brexit, tema legata de articol 50. Am fost informati despre felul in care au pornit negocierile (...). Inclusiv inainte de a parasi formatul doamna May ne-a informat despre o abordare a Marii Britanii, in ansamblu lucrurile deocamdata suna bine si sper sa avem rezultate destul de concrete pana in toamna acestui an pe prima faza de negocierilor", a spus Iohannis.

Presedintele a afirmat ca atat liderii UE, cat si cei ai Marii Britanii, au cazut de acord asupra unei "negocieri sencventiale", care sa includa mai intai teme "sensibile", precum drepturile cetatenilor europeni, finantele si Irland, iar abia dupa ce se va obtine un "progres semnificativ" in aceste domenii se va trece la urmatoarea faza, privind colaborarea UE-Marea Britanie pe viitor.

"Si ce a propus doamna May legat de europenii care sunt rezidenti in Marea Britanie este un inceput bun, dar nu trebuie sa ne pripim, asteptam documentele care vor fi publicate", a adaugat Iohannis.

UPDATE 16:00 Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat vineri, la Cluj, ca intalnirea oficiala avuta de catre presedintele Klaus Iohannis cu omologul sau francez, Emanuel Macron, este importanta pentru ca Franta este un partener important al tarii noastre in materie de politica externa, dar si pentru ca aceasta intalnire faciliteaza cunoasterea mai buna a intentiilor Frantei cu privire la implicarea in proiectul Uniunii Europene. Intrebat cum comenteaza intalnirea dintre presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si presedintele Frantei, Emanuel Macron, ministrul de Externe a declarat ca vizita este una importanta.

"Nu am toate elementele. Este o vizita importanta pentru ca Franta este un partener important in materie de politica externa. Este si o prima intalnire care permite sa iei pulsul si sa vezi care sunt cu adevarat pentru Franta prioritatile in relatia bilaterala cu Romania, dar si in privinta participarii la UE. Nu putem sa nu recunoastem deschis ca motorul principal al UE este alianta franco-germana. Cunoasterea celor doi parteneri, discutiile cu ei, deschiderea unor perspective sunt din punctul meu de vedere lucruri foarte importante pentru Romania”, a spus Teodor Melescanu.

UPDATE 15:30: Presedintele francez Emmanuel a anuntat vineri, intr-un mesaj postat pe Twitter, ca lucreaza impreuna cu omologul sau roman "Klaus Iohannis pentru a gasi solutii comune” si avertizeaza ca ”Europa trebuie sa fie puternica si nu divizata”.

Macron a publicat, de asemenea, un clip in care apare alaturi de Iohannis la summitul UE de la Bruxelles.

UPDATE 11:50 Presedintele Iohannis l-a invitat la sfarsitul convorbirii pe Emmanuel Macron sa faca o vizita oficiala in tara noastra iar presedintele francez a acceptat sa vina in Romania in perioada urmatoare, urmand ca Administratia Prezidentiala si Palatul Elysee sa stabileasca detaliile vizitei la Bucuresti.

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, la Bruxelles, dupa intalnirea bilaterala cu omologul sau francez, Emmanuel Macron, ca a discutat "foarte pe scurt" si despre situatia din Romania, dand asigurari ca tara este stabila si ca nu este "o problema" faptul ca se schimba Guvernul.

"Eu ii asigur pe toti cu care ma intalnesc ca Romania este stabila si chiar daca in momentul de fata se lucreaza la formarea unui nou Guvern nu afecteaza procesele in care este implicata Romania", a spus presedintele. El a precizat ca acest subiect a fost discutat "foarte pe scurt". Seful statului a adaugat ca astfel de teme le abordeaza din proprie initiativa. "E important sa spun partenerilor de discutii ca suntem o tara stabila. Nu e o problema daca se schimba Guvernul", a mai spus Iohannis.

"Am avut o prima intalnire asezata bilaterala cu presedintele Macron. Am abordat intr-un timp foarte scurt multe teme foarte importante pentru noi, pe colaborare si bilaterala si formate europene. Am discutat despre colabrari de exemplu pe Schengen, despre colaborarea pe care o pregatim pentru sezonul cultural", a spus Iohannis, afirmand ca intalnirea a fost "foarte, foarte buna".

O tema importanta de discutie a fost directiva europeana privind detasarea muncitorilor, ridicata in cadrul intalnirii de Emmanuel Macron.

"Doreste sa colaboreze cu noi, am aratat toata deschiderea pe acest dosar. (...) Trebuie sa gasim solutii care satisfac si o parte si cealalta. Nu are rost sa ne ascundem dupa deget si sa ramana fiecare pe pozitia lui. Trebuie discutat, trebuie negociat, trebuie solutionata chestiunea", a spus Iohannis.

El a precizat ca s-a discutat si despre intarirea colaborarii cu Franta in alte formate europene, Romania dorind sa participe la discutia privind bugetul zonei euro.

"Am convenit sa lucram impreuna pentru a intari formate europene. Am propus printre altele ca proiectul bugetului zonei euro, propus de presedintele Macron, sa fie deschis si pentru altii, pentru noi, care acum nu suntem in zona euro, dar avem acest obiectiv si suntem interesati sa colaboram", a explicat Iohannis.

Intalnirea cu Emmanuel Macron a durat aproximativ 30 de minute, avand loc inainte de sesiune de lucru a Consiliului European.
 

Ziua de vineri a debutat, la 10.30, cu intrevederea separata a presedintelui Klaus Iohannis cu omologul sau francez, Emmanuel Macron, iar la 11 cei doi sefi de stat vor participa la ultima sesiune de lucru a Consiliului European.

La incheierea ei, Iohannis va sustine o conferinta de presa.

Brexitul nu este singura chestiune de pe agenda Consiliului European.

”Principalele subiecte de pe agenda reuniunii se refera la securitate si aparare, ocupare, crestere economica si competitivitate, migratie, schimbari climatice. Vor fi discutate, de asemenea, initiativele lansate de Comisia Europeana in contextul Strategiei privind Piata Unica Digitala, precum si relatiile externe ale Uniunii Europene. Totodata, vor fi trecute in revista si cele mai recente evolutii legate de negocierile privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana”, informeaza Adminstratia Prezidentiala.

In domeniul securitatii, discutiile vor viza consolidarea frontierelor externe ale Uniunii Europene si cresterea nivelului de securitate interna.

”In cadrul discutiilor legate de politica comerciala a Uniunii Europene, presedintele Romaniei va sublinia ca UE trebuie sa-si consolideze rolul de lider in promovarea comertului liber si echitabil la nivel global, in vederea asigurarii unei cresteri economice durabile, a locurilor de munca si a inovarii. De asemenea, presedintele Klaus Iohannis va reitera ideea modernizarii instrumentelor de aparare comerciala, pentru mentinerea unui sistem eficient si modern impotriva practicilor concurentiale neloiale care ameninta industria europeana.
In contextul discutiilor legate de Strategia europeana privind Piata Unica Digitala, Presedintele Romaniei va sustine atingerea deplina a obiectivelor acesteia, in vederea asigurarii inovarii, competitivitatii si cresterii durabile a UE, precum si a facilitarii accesului cetatenilor si mediului de afaceri la noile oportunitati digitale
”, precizeaza sursa citata.

Liderii UE vor lua in discutie si subiectul imigratiei urmand sa se faca o evaluare a implementarii Cadrului de Parteneriat privind colaborarea cu statele terte , la un an de la lansarea acestuia.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Iohannis, primit la Berlin cu prietenie de Merkel:
Iohannis, primit la Berlin cu prietenie de Merkel: "Angela, iti multumesc!" Criza politica de la noi si Brexit, discutate

La nici doua saptamani de la intalnirea cu liderul de la Casa Alba, presedintele Klaus Iohannis a avut luni o noua intrevedere importanta. A fost primit cu prietenie, la Berlin, de cancelarul german Angela Merkel.

Dupa Donald Trump, Klaus Iohannis se intalneste cu alti lideri: Merkel si Macron. Presedintele, invitat special in Germania
Dupa Donald Trump, Klaus Iohannis se intalneste cu alti lideri: Merkel si Macron. Presedintele, invitat special in Germania

Dupa intalnirea de succes cu presedintele SUA, Klaus Iohannis se prageste de alte doua evenimente diplomatice importante. Presedintele Romaniei se va vedea cu presedintele Frantei, Emmanuel Macron, si cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.