Previziuni sumbre privind sfârșitul pandemiei. Expert: "Nu știm dacă vom avea vreodată un vaccin eficient anti-Covid"
Speranțele de a pune capăt pandemiei Covid-19 cu un vaccin au primit o lovitură, după ce un înalt oficial britanic din sănătate a avertizat că primele încercări de vaccin ar putea să nu funcționeze, scrie Daily Mail.
Kate Bingham, șefa grupului de lucru responsabil cu vaccinarea anti-COVID-19 în Marea Britanie, a avertizat deja că există doar o șansă „slabă” ca oamenii de știință să aibă un vaccin înainte de Crăciun.
Aceasta a mers mai departe, avertizând că prima generație de vaccinuri - care sunt încă în teste - este „probabil să fie imperfectă” și că nu știm încă dacă va exista un vaccin eficient împotriva Covid-19.
Într-un comentariu publicat în jurnalul medical The Lancet, Kate Bingham a spus: “Ar trebui să fim pregătiți să nu prevină infecția, ci să reducă simptomele și, chiar și atunci, s-ar putea să nu funcționeze pentru toată lumea sau pentru mult timp”.
Aceasta a adăugat că nici măcar “nu știm dacă vom avea vreodată vreun vaccin”, avertizând că “multe, și posibil toate” vaccinurile în curs de testare ar putea eșua.
“Este important să ne protejăm în fața unui supra-optimism”, a mai spus oficialul britanic, numit la conducerea grului de lucru în luna mai.
OMS a admis că "niciun vaccin ar putea să nu fie 100% eficient"
Și Organizația Mondială a Sănătății a admis că „niciun vaccin nu este 100% eficient”. De exemplu, un vaccin împotriva rujeolei funcționează în 98% din cazuri.
Dar dacă un vaccin ar putea ajuta ca o mare parte a populației să nu fie afectată de Covid-19, reducând severitatea bolii, atunci acesta va fi apreciat ca având un rol important, scrie Daily Mail.
Scopul studiilor efectuate pentru vaccinul anti-Covid, care utilizează deja zeci de mii de voluntari din întreaga lume, este de a vedea dacă injecția poate preveni infecția cu SARS-CoV-2. Însă, testele nu vor putea dezvălui dacă vaccinurile opresc lanțul de transmitere sau împiedică pe cineva să se îmbolnăvească grav sau să moară.
Va fi nevoie de câțiva ani pentru a evalua dacă un vaccin salvează de fapt vieți, motiv pentru care oamenii de știință încearcă să dezvolte un vaccin care măcar să reducă riscul de a te infecta cu SARS-COV-2.
Kate Bingham susține că un alt obstacol în vaccinarea populației este lipsa capacității de producție pentru miliardele de doze necesare.
Grupul britanic de luptă împotriva Covid-19 anticipează că majoritatea vaccinurilor vor necesita două doze pentru a funcționa și, eventual, vaccinuri de rapel anuale.
”Marea Britanie se angajează să se asigure că toată lumea cu risc de infecție cu SARS-CoV-2, oriunde în lume, are acces la un vaccin sigur și eficient. O provocare majoră este lipsa unei capacități majore de producție pentru miliardele de doze necesare de vaccin, iar capacitatea de producție din Marea Britanie până în prezent este la fel de redusă. Nu va exista un singur vaccin de succes sau o singură țară care să poată aproviziona lumea. Avem nevoie urgentă de cooperare internațională pentru a grupa riscurile și costurile, pentru a accesa și extinde capacitatea de producție pentru a produce doze suficiente pentru a proteja pe toată lumea de riscul infecției cu SARS-CoV-2 la nivel global”, a mai spus Kate Bingham.
Cursă strânsă pentru a produce primul vaccin eficient
Oficiali din guvernul britanic se așteaptă ca un verdict cu privire la eficacitatea vaccinului COVID-19 produs de compania germană Pfizer să fie disponibil înaintea vaccinului concurent produs de AstraZeneca în colaborare cu Oxford.
Marea Britanie crede că vaccinul pe care Pfizer îl dezvoltă împreună cu compania germană BioNTech SE ar putea fi distribuit chiar înainte de Crăciun, susține Times, citat de Daily Mail.
Directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a declarat anterior că date privind eficacitatea vaccinului sunt așteptate în această lună.
De cealaltă parte, compania americană AstraZeneca a anunțat săptămâna aceasta că în situația în care testele clinice vor demonstra eficacitatea vaccinului produs împreună cu Oxford va fi depusă o cerere de autorizație din partea autorităților de reglementare din SUA, cel mai târziu la sfârșitul lunii noiembrie.
Marea Britanie a semnat contracte de aprovizionare pentru șase vaccinuri candidat, inclusiv pentru cele de la Pfizer și AstraZeneca.
Sursa: Paula Rusanu
Etichete: Marea Britanie, Pfizer, eficacitate, astrazeneca, coronavirus vaccin, vaccin covid-19,
Dată publicare:
29-10-2020 12:19