Ministrul Sănătății: Primele doze de vaccin anti Covid-19 ajung în România în decembrie
Primele doze de vaccin anti-Covid ar putea ajunge la noi în decembrie, susține ministrul sănătății, iar medicii și asistentele vor fi printre primii vaccinați.
Însă din anunțul făcut de Nelu Tătaru lipsește numele companiei producătoare. În momentul de față, sunt mai multe vaccinuri, în ultima fază de testare, însă nici un responsabil nu a spus dacă vreunul dintre ele va fi disponibil pe scară largă până în decembrie.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: „Avem o primă tranșă care să vină la sfârșitul lui decembrie și să începem în ianuarie. Intenția noastră și în planificarea pe care o avem este ca tot personalul medical să fie vaccinat în acea perioadă, pentru a putea să avem o linie întâi solidă”.
Negocierile pentru vaccin se poartă la nivel european. În momentul de față sunt încheiate contracte pentru 800 de milioane de doze cu trei producători. Fiecare țară va primi un număr de doze proporțional cu populația. Deocamdată, toate cele trei vaccinuri sunt în faza testare și nici unul dintre ele nu a fost aprobat încă pentru publicul larg.
Comisia poartă negocieri şi cu Pfizer, Moderna şi Curevac.
Niciuna dintre cele șase companii nu a anunţat deocamdată când va fi disponibil un vaccin. Nu ştim nici cât va costa sau când va fi produs pe scară largă, pentru toată lumea.
Iulian Trandafir, președintele Asociației Distribuitorilor Farmaceutici din România: „Vaccinarea nu va fi one shot. Aceasta vaccinare e posibil să devină o vaccinare anti gripala şi să aibă periodicitate anuală. Dacă va avea periodicitate anuală va trebuie să avem 25-30 milioane de vaccinări anuale”.
Potrivit unui document al Comisiei Europene, personalul medical, vârstnicii şi cei cu comorbiditati vor avea prioritate. Pe lista mai sunt angajaţii din domenii esenţiale precum învăţământul, transporturile şi agricultura sau muncitorii din abatoarele şi fabricile unde nu se poate păstra distanţa. Guvernul va stabili ordinea. După aceea se trece la vaccinarea în masă a populaţiei. Însă oficialii nu pot spune deocamdată cum va fi distribuit la scară largă.
Iulian Trandafir: „Să fie incluse farmaciile în acest sistem de imunizare. Să se organizeze în şcoli şi universităţi. La locurile de muncă în supermarketuri, este o recomandare. Să existe aşa numitele drive thru”.
Potrivit New York Times, în momentul de faţă, la nivel global, se lucrează la 48 de vaccinuri testate deja pe oameni, dintre care 10 sunt în stadiile finale.
Sursa: C.M.
Etichete: vaccin, romania, coronavirus, Nelu Tataru, virus,
Dată publicare:
27-10-2020 13:23