Studiu: Cât de eficient ar putea fi vaccinul antigripal pentru persoanele care s-au infectat cu noul coronavirus

Ultima actualizare: 29-10-2020 11:55
Vaccin
Shutterstock

Pe măsură ce se apropie iarna, oamenii se pregătesc pentru o pandemie dublă care se apropie, cea a gripei și cea a noului coronavirus.

În ultima lună, cazurile de coronavirus au crescut la nivel mondial. Între timp, debutul vremii reci în emisfera nordică anunță începutul sezonului gripal. Deci, oficialii din domeniul sănătății publice din SUA și Europa le recomandă oamenilor să se vaccineze împotriva gripei, transmite Business Insider.

Vaccinările sezoniere reduc riscul de gripă cu până la 60%, spun experții.

Dar beneficiul cu adevărat important al vaccinului constă în reducerea șanselor de a contracta noul coronavirus.

Un nou studiu preliminar, raportat pentru prima dată de Scientific American, a constatat că personalul medical care a primit vaccinul antigripal înainte de sezonul 2019-2020 au avut cu 39% mai puține șanse de a se îmbolnăvi până la 1 iunie.

Pentru noul studiu, cercetătorii au examinat datele de la aproximativ 10.600 de angajați de la Centrul Medical al Universității Radboud din Olanda. Din acest grup au descoperit 184 de cadre medicale, care au avut rezultate pozitive pentru coronavirus până la 1 iunie.

2,23% dintre cadrele medicale care nu s-au vaccinat antigripal au avut teste pozitive
 

Autorii studiului au descoperit că 2,23% dintre cadrele medicale care nu s-au vaccinat au avut teste pozitive.

Alte două studii recente din Italia au descoperit o tendință similară: numărul îmbolnăvirilor s-au dovedit a fi mai mic în rândul italienilor cu vârste de peste 65 de ani care s-au vaccinat.

Cercetările anterioare au sugerat că și vaccinurile care vizează un anumit virus, cum ar fi rujeola sau poliomielita, pot ajuta la formarea organismului pentru a lupta și cu alte virusuri.

Când o persoană se îmbolnăvește, sistemul imunitar produce anticorpi, care recunosc și neutralizează acel virus, apoi își amintește de virusul următor când îl invadează, ceea ce este cunoscut sub numele de răspuns imun adaptiv. Dar corpul posedă și un răspuns imun înnăscut: o apărare mai rapidă și mai generală a globulelor albe din sânge împotriva oricărui agent patogen. Vaccinurile pot ajuta la creșterea capacității acelui răspuns imun înnăscut printr-un proces numit imunitate antrenată.

Ce se întâmplă cu celulele saguine care sunt expuse la vaccinul antigripal, apoi infectate cu coronavirus
 

Autorii noului studiu au investigat, de asemenea, ce se întâmplă atunci când celulele sanguine umane sunt expuse la vaccinul antigripal, apoi infectate cu coronavirusul. Au descoperit că celulele expuse la vaccin au dezvoltat un răspuns imun mai bine antrenat la coronavirus decât celulele neexpuse. Acest lucru s-a datorat în primul rând producției de proteine numite citokine care combat infecțiile.

Cercetătorii au încercat, de asemenea, să expună celulele atât la vaccinul antigripal, cât și la vaccinul BCG, care vizează tuberculoza. Expunerea la ambele vaccinuri a creat un efect sinergic, sporind și mai mult producția de citokine a celulelor.

Experții spun că sunt necesare mai multe dovezi pentru a stabili dacă există într-adevăr o legătură între o vaccinare antigripală și riscul mai mic de infectare cu coronavirus.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în fiecare an există între 290.000 și 650.000 de decese legate de gripă la nivel mondial.

Spre deosebire de noul coronavirus, virusul gripal suferă mutații foarte repede, ducând la apariția de noi tulpini care subminează imunitatea oamenilor. De aceea, trebuie să ne vaccinăm în fiecare an, spun experții, vaccinurile antigripale nefiind întotdeauna eficiente 100% din acest motiv.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO