Sistemele medicale din întreaga lume se apropie de colaps. În plină criză, există și o veste bună: ”Avem vaccinul!”
În Italia, se întețesc protestele față de restricțiile impuse de al doilea val al pandemiei. Oamenii se tem că noile măsuri îi pot lăsa șomeri.
Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că Europa are nevoie de o luptă accelerată cu noul coronavirus.
Mai multe spitale din Olanda, Belgia și Statele Unite nu mai au paturi disponibile pentru bolnavii de COVID.
Pe străzile din Roma, poliția a folosit tunuri cu apă ca să disperseze sutele de oameni furioși. Noile restricții au fost impuse după ce spitalele din capitala Italiei au ajuns la limită.
A crescut numărul tinerilor infectați, dar și cel al bătrânilor din aziluri care ajung la spital în stare gravă.
Andrea Cambieri, directorul Spitalului Gemelli: ”Suntem foarte aproape de capacitatea maximă. Mai avem puține paturi la Terapie Intensivă și foarte puține paturi în saloanele celelalte pentru bolnavi de COVID”.
Și în Belgia, sistemul medical se apropie de colaps. Primul oraș care va ceda este Liege, unde sălile de operații au fost deja transformate în saloane pentru pacienții COVID.
Isabelle Salvador, medic Urgențe: ”Avem doar pacienți COVID-19. Spitalele sunt pline, așa că trebuie să transferăm pacienți între diverse unități”.
Situația e cu atât mai gravă cu cât 20% dintre cadrele medicale s-au infectat și stau acasă.
Azziza Esoubki, șefa Urgențe: ”Monitorizăm de la distanță fiecare pacient, mici soluții pentru a face față volumului de muncă”.
Și spitalul Saint Augustine din Anvers este plin.
Antoine Iseux, purtător de cuvânt al Celulei de Criză: ”Dacă azi renunțăm să ne întâlnim cu alții, înseamnă că rupem lanțul de contaminare. Stați acasă și încărcați-vă bateriile cu o carte bună ori uitându-vă la televizor”.
Între timp, Slovenia a intrat în stare de alertă, cu aproape 2.000 de noi cazuri pe zi, la o populație de numai 2 milioane de oameni.
Hotelurile și mall-urile au fost închise, iar circulația pe timp de noapte a fost interzisă.
”-E trecut de ora 21, de ce umblați pe străzi la ora asta?
-Mă întorc de la muncă. Am aici adeverința.
-Ok, atunci e în regulă. Noapte bună!”.
Dacă în Slovenia toate școlile sunt închise, Germania face eforturi să mențină unitățile de învățământ deschise.
Martin Finke, director școală: ”Dacă le iei copiilor și școala, după ce le-ai interzis să interacționeze cu prietenii, atunci viața lor e foarte afectată”.
Americanii nici nu mai știu al câtelea val al pandemiei este
Și Statele Unite înregistrează o creștere abruptă a numărului de îmbolnăviri. Spitalizările au atins nivelul de la jumătatea lunii august, iar specialiștii spun că nici nu mai contează al câtelea val al pandemiei este.
Dr. Anthony Fauci, imunolog: ”Suntem la nivelul cel mai ridicat (de când a început pandemia), dar e o situație precară, e vorba doar de semantică aici. Vreți să-i spuneți "al treilea val" sau "primul val extins", nu contează... nu sunt vești bune”.
În oraşul El Paso, din Texas, spitalele nu mai au locuri pentru pacienţii cu alte afecţiuni. Unii dintre ei au cerut să fie transferaţi în alte state, iar pentru cei cu forme uşoare de COVID, autorităţile au instalat corturi.
Colorado are peste 2.200 de cazuri noi, cel mai ridicat nivel de la începutul pandemiei.
Jared Polis, Guvernatorul statului Colorado: ”Există un ordin de sănătate publică pe care l-am emis, care limitează întrunirile sociale la zece persoane sau mai puține și cu siguranță nu mai mult de două gospodării. Dacă oamenii simt nevoia de a socializa, înțelegem asta, dar fără petreceri de cartier”.
În situația de față, orice veste despre vaccinurile anti-COVID este binevenită.
Încă un ser, produs de Institutul Israelian pentru Cercetări Biologice, intră în faza testelor clinice pe oameni.
Shmuel Shapira, director Israeli Institute for Biological Research: ”Avem vaccinul! Deja 25.000 de doze sunt pregătite. Obiectivul nostru e să producem 15 milioane de doze pentru israelieni și vecinii noștri (palestinieni)”.
Cât despre tratamente, compania farmaceutică Eli Lilly a întrerupt testarea unui medicament cu anticorpi pe pacienții aflați în stare gravă, pentru că nu are efectele așteptate. Testele continuă în cazul pacienților cu forme ușoare.