Salonul de Inventii de la Geneva, aflat la a 45-a editie, si-a expus creatiile. Cum a reusit o femeie paralizata sa mearga

30-03-2017 08:53


O bicicleta la care pedalezi doar intr-o parte, diferite tipuri de roboti care ajuta persoanele paralizate sa meraga din nou sau un robot agent de paza.

Sunt doar cateva din creatiile prezentate la Salonul de Inventii de la Geneva, ajuns la cea de a 45-a editie.

Persoanele tintuite in scaune cu rotile, din cauza paraliziilor severe, pot sa meraga din nou, gratie tehnologiei.

O femeie, acrobata de circ, nu mai poate pasi pe propriile picioare din 2007, cand a cazut de la trapez. Acum insa, reuseste sa faca asta din nou, datorita unui schelet exterior, robotizat, creat de o companie elvetiana. O ajuta chiar sa urce treptele.

Acrobata: "Ma impacasem cu ideea ca voi ramane toata viata in scaunul cu rotile. Dar, cand am purtat acest exoschelet pentru prima data, mi s-a parut ca traiesc propriul miracol. Este ceva cu totul extraordinar pentru o persoana cu dizabilitati, asa ca mine."

Multe companii dezvolta asemenea "carausi" pentru persoanele paralizate. Acesta a fost creat in cooperare cu studenti si profesori de la Politehnica din Lausanne. Cantareste doar 15 kilograme, iar bateria ii confera o autonomie de trei ore.

Printre cele peste 1000 de inventii expuse la salonul de la Geneva se numara si aceasta bicicleta ciudata, cu doua ghidoane, si pedalele aflate pe o singura parte. Unii au botezat-o "bicicleta snowboard", pentru ca trebuie sa iti mentii echilibrul ca atunci cand te urci pe placa pentru alunecat pe zapada.

Barbat: "Avem biciclete de aproape un secol. Dar, intotdeauna, la mersul pe bicicleta iti mentii echilibru stanga - dreapta. Nimeni n-a facut, pana acum, o bicicleta cu principiul echilibrului fata - spate."

Exista si un vehicul pe roti terapeutic, pentru animalale de casa. Ajuta la vindecarea si convalescenta necuvantatoarelor care au probleme cu labutele. Cel putin asa sustin inventatorii.

Barbat: "Cand cainele vrea sa alerge, rotile se invart cu o anumita viteza si il ajuta sa inainteze, la fel cum ar fi alergat folosind si picioarele din spate."

Si un robot de paza, complet autonom, a starnit interesul vizitatorilor. Este echipat cu camere video - obisnuite si de termoviziune - microfoane, difuzoare si senzori laser, care il ajuta sa evite obstacolele. Imaginile si datele sunt transferate, in timp real, la un centru de monitorizare.

Pentru zonele calamitate, acest vehicul este echipat cu o uzina in miniatura pentru purificarea apei. Apa sarata de mare sau contaminata devine potabila in doar cateva minute.


 
VIDEO PROTVPLUS.RO