Regiunea de pe planeta noastră în care iarna riscă să dispară. Avertismentul specialiștilor
Verile din Australia au devenit de două ori mai lungi decât iernile.
Acest eveniment are loc din cauza schimbărilor climatice, care au determinat o creştere constantă a temperaturilor începând cu jumătatea secolului trecut, se afirmă într-un raport oficial ce va fi publicat luni şi care reflectă sezonul fără precedent al incendiilor de vegetaţie din această ţară-continent, informează Reuters.
Raportul întocmit de Australia Institute, o organizaţie din Canberra, compară datele de temperatură din ultimele două decenii cu valori de referinţă de la jumătatea secolului al XX-lea înregistate în calendar la începuturile anotimpurilor în regiuni temperate şi subtropicale din Australia.
Pe parcursul ultimelor două decenii, verile din cea mai mare parte a Australiei au fost, în medie, cu o lună mai lungi decât în urmă cu o jumătate de secol, în timp ce iernile s-au micşorat, tot în medie, cu trei săptămâni.
În ultimii cinci ani, conform acestei analize, verile australiene au fost în medie cu 50% mai lungi decât erau la jumătatea secolului trecut, conform graficelor de temperatură întocmite de meteorologi.
"Descoperirea noastră nu reprezintă o proiecţie pentru ceea ce am putea să vedem în viitor. E un fenomen care se întâmplă deja chiar acum", a declarat Richie Merzian, directorul departamentului de climă şi programe energetice din cadrul Australia Institute.
Raportul a fost întocmit în contextul în care Australia a fost afectată de un sezon neobişnuit de lung al incendiilor de vegetaţie, care au devastat aproape 12 milioane de hectare de terenuri, au ucis 33 de persoane şi aproximativ 1 miliard de animale din specii autohtone.
Denumit "vara neagră" de prim-ministrul Scott Morrison, sezonul neobişnuit de lung şi de intens al incendiilor de vegetaţie a sporit şi mai mult presiunea pusă de opinia publică pe guvernul australian, căruia i se cere să adopte măsuri rapide pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
Deşi focarele majore au fost izolate sau stinse, peste 12 focare mai mici continuau să ardă la sfârşitul lunii februarie, o perioadă ce marchează în mod tradiţional sfârşitul verii în Australia.
Oamenii de ştiinţă au avertizat că temperaturile crescute şi valurile de căldură vor determina apariţia unor sezoane tot mai periculoase de incendii de vegetaţie şi evenimente meteorologice severe, în timp ce iernile mai scurte vor reduce intervalul de timp necesar pentru a reduce riscurile de incendii.
Raportul întocmit de Australia Institute a descoperit că anumite regiuni, precum Port Macquarie din statul New South Wales, se confruntă deja cu schimbări încă şi mai pronunţate ale anotimpurilor, având şapte săptămâni suplimentare de vară. Regiunea Port Macquarie a fost una dintre cele mai grav afectate de incendiile de vegetaţie din ultimele luni.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!