Curmal chinezesc și banane de Dăbuleni. Când vor putea fi cultivate în toată țara

Ultima actualizare: 28-10-2019 09:35

Într-o perioadă cu schimbări climatice, în care anotimpurile nu prea mai seamănă cu ce știam până acum, specialiștii de la noi caută soluții pentru aclimatizarea unor soiuri de legume și fructe exotice.

În stațiunile de cercetare din țară se cultivă, deocamdată experimental, curmale, fistic și plante aromatice din Asia ori America de Sud.

Directoarea staţiunii: "A început să capete culoare, să ia aspectul unor fructe coapte de curmal chinezesc. Gustul unei curmale obţinute la Dăbuleni nu se deosebeşte cu nimic de gustul curmalelor pe care le găsim în comerţ."

Staţiunea de cercetare din Dăbuleni, cu pământ tot mai nisipos, a devenit casă bună pentru soiuri de fructe şi legume care creşteau până acum în alte colţuri ale lumii. În primăvară au fost plantate patru tipuri de curmal chinezesc, iar fructele au început deja să se coacă.

Aurelia Diaconu, director Staţiune de Cercetare Dăbuleni: "Curmalele chinezeşti sunt o noutate şi pentru noi în această zonă şi pornind de la faptul că în ultimul timp asistăm la unele schimbări climatice în ceea ce priveşte desprimăvărarea, temperaturile înregistrate, lipsa precipitaţiilor."

În aceste condiţii, cercetătorii caută permanent soiuri pe care să le poată adapta pământului de la noi.

Constantinescu Mircea asistent, cercetare științifică: "În mod experimental în primăvara lui 2019 am adus pe terenurile nisipoase din sudul Olteniei kaki, kiwi, curmalul chinezesc, fisticul, migdalul care se aseamănă cu piesicul, aronia, lonicera. Încercăm şi cu smochin."

Fermierii din zonă sunt încrezători când vine vorba de soiuri exotice. Unii au pariat de exemplu pe cartoful dulce, pe care au început să îl cultive, şi au avut doar de câştigat.

Fermier: "Ce să vă zic cu, curmalele normal, eu cred că mulţi dintre noi suntem tentaţi să avem o altă opţiune pentru a diversifica şi producţia şi chiar şi în buzunarul nostru să se simtă ceva."

Nu sunt sceptici nici specialiştii de la staţiunea de cercetare legumicolă din Buzău. Acolo au fost aduse plante aromatice din Asia şi America de Sud.

Costel Vanatoru - cercetător SCDL Buzău: "Aceasta este o specie nouă cu aroma diferită, gust diferit şi sigur şi posibilităţi de utilizare total diferită de oregano tradiţional. Are o paletă mult mai largă de utilizare,începând de la planta aromatica, condimentara, medicinala, ornamentală, deci o plantă diferită."

Ovidia Agapie, cercetător SCDL Buzău: "Dioscorea cunoscută popular Yamul este o plantă care s-a adaptat foarte bine condiţiilor pedoclimatice din ţara noastră. De la această plantă se consumă aparatul foliar în salate."

După ce vor fi omologate, toate aceste soiuri vor putea fi cultivate în țară - pe câmp sau în spaţii protejate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO