Romania, prinsa nepregatita pentru a face fata schimbarilor climatice. Ce solutii au gasit agricultorii in lupta cu seceta

Ultima actualizare: 08-10-2016 07:05

Romania trece prin schimbari climatice, care afecteaza in special agricultura. In aceste conditii firmele de asigurari au facut si un top al cataclismelor pentru care acorda despagubiri: pe primul loc este grindina, apoi vin ploile torentiale.

Din pacate, seceta este atat de frecventa incat companiile refuza sa incheie polite, iar gospodarii sufera, pentru ca nu avem sisteme de irigatie.

Ca sa fie rau pana la capat, Romania nu a incurajat nici cercetarea, asa ca nu mai avem nici soiuri rezistente.

Comuna Branistea din Galati este o exceptie. Aici, oamenii n-au mai asteptat apa de la Dumnezeu.

Din ce in ce mai multi fermieri aleg sa foreze puturi de mare adancime chiar acolo unde au terenurile agricole. Asta pentru a nu mai investi in sisteme de irigatie complexe - sa aduca apa de la kilometri distanta sau pentru a nu mai astepta la mana naturii.

Puturile au 100 de metri si nu seaca nici pe canicula. Asa ca cei care nu vor lua astfel de masuri vor avea probleme, pentru ca seceta se va agrava, potrivit specialistilor. Sudul Europei va fi expus anual arsitei, lucru care in mod normal se intampla doar o data la o suta de ani.

Asadar, Romania nu este pregatita sa faca fata schimbarilor climatice. Am distrus sistemele de irigatie, dar si statiile de cercetare. Din 2400 de cercetori mai avem 650.

Costel Vanatoru, cercetator statiunea pentru legumicultura Buzau: "Soiurile romanesti si in special cele vechi au rezistat mult mai bine la aceste conditii, la stresul termohidric, decat soiurile moderne"

La statiunea de cercetare pentru legumicultura din Buzau, cercetatorii au urmarit cum se comporta la schimbarile climatice patru soiuri de vinete: doua romanesti si doua straine. Dintre acestea, cele mai bune rezultate in conditii de seceta, le-a avut soiul autohton Rebeca. Fructele acestuia nu au fost afectate de razele puternice ale soarelui si au dat productii cu 30 la suta mai mari decat celelalte soiuri.

Pentru ca seceta a devenit o obisnuinta, companiile de profil refuza sa incheie polite de asigurari. Macar platesc stricaciunile produse de grindina.

Calamitatile care afecteaza agricultura:

- Grindina: 65%
- Ploile torentiale: 23%
- inghetul tarziu de primavara:12%

Emil Grigore, presedinte PRO AGRO: "Fermierii nu mai au incredere in asiguratori ca si despagubesc pentru riscurile pe care le-au asigurat. Ca sa nu mai spun ca este si hilar, sunt anumite riscuri, caderi de meteoriti acoperite prin polite".

In medie, pierderile provocate de calamitati ajung la 1000 de lei la hectar, iar din acest punct de vedere Teleormanul, Doljul, Ialomita si Oltul sunt judetele cele mai napastuite.

Pierderi economice: 64 milioane lei. 1.000 de lei / hectar.

Cele mai afectate judete: Teleorman, Dolj, Ialomiţa, Olt.

In prezent, doar 30 la suta din suprafata agricola a tarii este asigurata.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO