Harta oraselor lovite de o clima fara precedent. Ce zone ajung de nelocuit in urmatorii 50 de ani
Cercetatorii de la Universitatea din Hawaii sustin ca incalzirea globala va aduce in urmatoarele decenii schimbari climatice si de mediu istorice pentru intreaga planeta.
Un studiu publicat in urma cu o saptamana de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Hawaii, condusa de Camilo Mora, arata ca orase ca Londra sau New York-ul vor deveni imposibil de locuit in urmatorii 45 de ani din cauza schimbarilor climatice ireversibile, cauzate de om.
Potrivit oamenilor de stiinta, efectele incalzirii globale la nivelul intregii planete vor duce la o criza umanitara. Din cauza temperaturilor ridicate milioane de oameni vor abandona zonele afectate.
Temperaturile medii anuale pentru fiecare zona de pe Pamant vor depasi conditiile extreme intalnite in ultimii 150 de ani si vor ajunge la un nou nivel maxim intre 2047 si 2069 in functie de cantitatea de gaze de sera eliberata in atmosfera in urmatoarele decenii.
Daca aceste emisii ale gazelor cu efect de sera raman la stadiul actual, New York-ul va incepe sa experimenteze temperaturi dramatice, ce vor afecta stilul de viata, pana in 2047, Los Angeles pana in 2048 iar Londra pana in 2056.
In schimb, mai castigam ani daca stabilizam nivelul de dioxid de carbon si al altor substante cu efect de sera, eliberate in atmosfera. In acest caz, schimbarile inevitabile de temperaturi se vor produce pana in 2072 in New York si pana in 2088 in Londra.
Primele orase din Statele Unite ce vor fi afectate de schimbarile de temperaturi vor fi Honolulu si Phoenix, urmate de San Diego si Orlando.
Studiu, publicat in revista "Nature", mai sustine ca pana in 2050, intre 1 si 5 miliarde de oameni vor trai in zone cu un climat fara precedent.
"Primele tari care vor fi afectate de un climat nemaiintalnit sunt cele cu cea mai redusa capacitate economica de raspundere. In mod ironic, sunt tarile cele mai putin vinovate de schimbarile climatice" a declarat Ryan Longman, co-autor al studiului.
Previziunile cercetatorilor indica faptul ca valurile fara precedent de caldura vor lovi prima data Manokwa, Indonezia si Kingston, Jamaica pana in 2020. Vor urma, in urmatoarele doua decenii, alte 59 de orase care practic vor avea un nou climat: Singapore, Havana, Kuala Lumpur si Mexico City.
Acest studiu a atras atentia si prin modul diferit in care cercetatorii au examinat implicatiile emisiilor gazelor cu efect de sera. Daca pana acum specialistii se interesau de schimbarile produse asupra zonelor arctice, de aceasta data punctul de interes a fost reprezentat de zonele tropice, unde locuieste majoritatea populatiei din lume, dar si cea mai putin vinovata de incalzirea globala.
In aceste zone, o crestere a temperaturii medii chiar si cu cateva grade poate duce la o rupere a echilibrului determinand disparitii de specii de plante si animale, afectand recolte si habitate naturale, influentand raspandirea bolilor si migratia populatiei catre zone mai reci.
Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetatorii au folosit indici si modele de temperaturi calculand punctul in care, in fiecare an de acum incolo, va fi mai cald decat cel mai "fierbinte" an inregistrat in ultimii 150 de ani.