Mutațiile ar fi putut face coronavirusul mai contagios. Ce au descoperit cercetătorii
Cercetătorii de la Universitatea Texas din Austin susțin că mutațiile ar fi putut face coronavirusul mai contagios.
Pe măsură ce SARS-CoV-2 a evoluat, mutația D614G localizată în proteina sa spike a făcut virusul mai infecțios, permițându-i să se răspândească mai ușor, potrivit earth.com.
Studiul a implicat peste 5.000 de pacienți cu COVID-19 din Houston și s-a concentrat asupra diferitelor mutații genetice care apar în diferite tulpini de SARS-CoV-2 încă din momentul izbucnirii.
Potrivit cercetătorilor, proteina spike continuă să sufere mutații.
Cercetătorii au descoperit că SARS-CoV-2 a fost adus în zona Houston de multe ori din diverse regiuni geografice, inclusiv tulpini de virus din Europa, Asia, America de Sud și din alte părți ale Statelor Unite.
În timpul primului val, 71% dintre coronavirusurile identificate la pacienții cu Covid-19 din Houston au avut mutația D614G pe proteina spike. Când al doilea val al pandemiei a lovit Houston în timpul verii, această variantă a fost găsită la 99,9% dintre pacienți.
Aceeași tendință a fost observată la nivel mondial.
„Virusul continuă să sufere mutații”, a declarat un expert.
În general, echipa de cercetători a identificat un total de 285 de mutații, dintre care majoritatea nu par să afecteze severitatea bolii.
Studiile în curs vor continua să monitorizeze al treilea val de pacienți cu Covid-19 pentru a înțelege modul în care virusul se adaptează anticorpilor neutralizanți produși de sistemul nostru imunitar.
Fiecare nouă infecție oferă SARS-CoV-2 o șansă suplimentară de a dezvolta mutații mai periculoase.