Experți: Coronavirusul, tot mai contagios, s-ar putea adapta la măsurile de protecție

Ultima actualizare: 04-10-2020 08:56
Covid
Shutterstock

Virusul Sars-CoV-2 ar fi suferit mutații care îl fac mai contagios, arată cel mai mare studiu genetic desfășurat în SUA. Experții avertizează că virusul s-ar putea adapta la măsurile de protecție, iar masca și distanțarea ar putea deveni ineficiente.

O tulpină de coronavirus este acum dominantă în SUA, fiind responsabilă pentru 99,9% din cazurile studiate. Această tulpină a devenit mai contagioasă în urma unei mutații apărute în structura învelișului proteic al virusului, potrivit The Telegraph.

Virologul, care lucrează la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID), a declarat că virusul a devenit mai transmisibil, ceea ce ar putea avea implicații asupra modului în care îl putem controla, pentru că ar putea „ocoli” metodele de prevenție.

„Purtarea măștilor, spălarea mâinilor, toate acestea sunt sunt bariere în calea transmiterii virusului, dar pe măsură ce virusul devine mai contagios, statistic devine mai eficient în ocolirea acestor bariere”, a declarat el.

Oamenii de știință de la universitățile din Chicago și Austin, au descoperit că persoanele infectate cu această nouă tulpină aveau cantități mai mari de virus prezente în sistemul respirator, ceea ce duce la o răspândire mai eficientă a virusului.

Unul dintre autorii studiului spune că mutația D614G a devenit dominantă în Houston și în alte zone, pentru că s-a adptat transmiterii interumane și a provocat aproape toate cazurile de Covid-19 din al doilea val care a lovit SUA.

Totuși, cercetătorii precizează în studiul publicat miercuri că această tulpină nu este mai letală.

Un studiu similar desfășurat în Marea Britanie a ajuns la o concluzie similară: frecvența tulpinii D614G crește „într-un ritm alarmant” și a devenit dominantă în Europa, SUA, Canada și Australia.

În timpul primului val al pandemiei, din martie, 71% din infectările apărute în Houston au fost provocate de tulpina D614G, care s-a răspândit din China. În timpul celui de-al doilea val, din luna mai, D614G era responsabilă pentru 99,99% dintre cazuri, mai spun cercetătorii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!