Descoperire uimitoare. Noul coronavirus ar suferi mutații într-un ritm neobișnuit de lent
Un nou studiu dezvăluie faptul că noul coronavirus suferă mutații într-un ritm neobișnuit de lent.
În urma unei analize efectuată de experții de la Royal Society, s-a constatat că niciuna dintre modificările aduse până acum codului genetic al coronavirusului nu îl face mai infecțios sau mai sever, transmite Daily Mail.
Constatările sunt liniștitoare pentru epidemiologi, deoarece indică faptul că persoanele care au fost infectate înainte vor căpăta imunitate.
De asemenea, rezultatele oferă speranțe că atunci când un vaccin va fi disponibil, va fi eficient pe termen lung.
„Este o veste bună că SARS-CoV-2 s-a dovedit până acum destul de stabil, deoarece este mai ușor de detectat și tratat un virus care este destul de staționar. Secvențierea întregului genom ne permite să înțelegem nu numai că cineva este infectat, ci să definim cu precizie tulpina de virus și să stabilim astfel de unde a apărut probabil infecția”, a declarat profesorul Geoffrey Smith, autorul principal al cercetării la departamentul de patologie de la Universitatea din Cambridge.
Mutațiile care au fost identificate până acum de-a lungul pandemiei au lăsat în schimb „semne” care permit cercetătorilor să urmărească răspândirea virusului.
Un dezavantaj pe care cercetătorii îl subliniază este faptul că și o rată de mutație lentă ar putea permite virusului să dezvolte rezistență la anumite medicamente.
Alte descoperiri din studiu demonstrează că noul coronavirus a evoluat natural la lilieci și nu a fost creat într-un laborator chinez, așa cum susțin unele teorii ale conspirației.