Idee revoluţionară în industria spaţială. Cum arată prima rachetă construită cu ajutorul unei imprimante 3D

Ultima actualizare: 07-02-2022 10:11

Idee revoluţionară în industria spaţială. O companie americană a atins performanţa de a construi o rachetă, folosind o imprimantă 3D.

Costurile sunt mai mici, iar reuşita, după cum arată testele, este aceeaşi ca şi în cazul versiunii construite după metode clasice.

Această mașinărie seamănă cu cea pe care am văzut-o în filmul SF "Star Trek", a mai apărut de-a lungul anilor și în alte filme, dar până acum nimeni nu a încercat să o construiască la această scară, așa că o facem noi”, a declarat CEO-ul și co-fondatorul companiei Relativity Space.

Procesul este realizat de această imprimantă 3D gigant. Are trei brațe robotizate folosite pentru a suda produse metalice din aliaj de aluminiu. Astfel, structuri întregi care ar fi necesitat sute de componente distincte și mult timp de dezvoltare pot fi acum tipărite într-o perioadă mult mai scurtă.

De exemplu, modelul de rachetă construit de o companie americană a fost gata în 5 luni.

Reporter CNN: Să fii capabil să construiești o rachetă în 60 de zile sau în 30 de zile, este acest ritm cu adevărat necesar?

Tim Ellis, CEO & Co-founder, Relativity Space: Da, este! Pentru că vorbim de o îmbunătățire pentru viitor. Așadar, cred că la fiecare 60 de zile putem construi o versiune din ce în ce mai bună. Totul ţine de exerciţiu. Oamenii învață mult mai repede făcând anumite lucruri, decât dacă doar simulează acest lucru.

Reporter CNN: Ce impact are abordarea voastră asupra costului rachetelor? Pentru că rachetele, după cum ați subliniat, sunt incredibil de scumpe dacă sunt construite în mod tradițional.

Tim Ellis: Față de alte rachete construite în mod tradițional, racheta noastră costă aproximativ un sfert din suma alocată altor vehicule spaţiale care zboară în prezent.

Reporter CNN: Să înţeleg că acesta este "Terran 1", proiectul tău de suflet.

Tim Ellis: Da, acesta este Terran 1, primul fuselaj de rachetă din lume imprimat în întregime folosind tehnologia 3D.

Lansarea acestei rachete este programată pentru anul în curs.

Cu sediul în California, compania are deja un CV impresionant. În trecut, a construit componente spaţiale pentru Blue Origin şi Space X. În plus, prin proiectele sale a atras finanțări semnificative. Numai anul trecut a strâns fonduri de un miliard de dolari.

Reporter CNN : Oamenii au fost suspicioși în legătură cu această nouă abordare?

Tim Ellis: Am motive să cred că oamenii sunt destul de încrezători în datele pe care care le-am prezentat în urma testelor.

Ca un plus, imprimanta 3D folosită în cazul acestor rachete are în componenţă anumiţi algoritmi utili să recunoască erorile, putând astfel să-și corecteze propria activitate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO