Oferă vitamina D protecție împotriva infectării cu SARS-CoV-2? Experții au răspuns
Vitamina D ar putea ajuta în lupta împotriva coronavirusului, sugerează un studiu.
Încă de la începutul pandemiei au existat discuții cu privire la eficacitatea vitaminei D în lupta împotriva coronavirusului, însă constatările erau contradictorii. Studiile care găseau o conexiune între vitamină și virus nu au fost considerate relevante. Însă, o nouă cercetare făcută în Israel susține că are cele mai concludente dovezi de până acum.
Studiile anterioare urmăreau nivelurile de vitamina D atunci când pacientul infectat era deja în spital. Se știe că boala poate duce la scăderea numărului de vitamine ceea ce ar putea genera rezultate distorsionate.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
Pentru a depăși această limitare, cercetătorii israelieni au studiat analizele pacienților cu până la doi ani înainte de a fi diagnosticați cu Covid, scrie dailymail.co.uk.
Aceștia au descoperit că oamenii care aveau deficiență constantă în vitamina D, aveau de 14 ori mai multe șanse de a suferi boli severe.
Pacienții au fost internați în spital înainte ca lansarea vaccinului în Israel să fie larg răspândită, iar oamenii de știință susțin că descoperirile sale ar trebui văzute ca pe o undă verde pentru ca antivaxxerii să apeleze la suplimente.
Oamenii sunt în continuare încurajați să se vaccineze, vitamina D fiind un supliment ce doar dă o mână de ajutor.
Cercetătorii au măsurat nivelurile de vitamina D la 253 de pacienți adulți cu Covid, din aprilie 2020 până în februarie 2021. S-a constatat că cei cu deficiențe au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta o formă gravă a bolii decât pacienții cu niveluri ridicate.
Vitamina D este vitală pentru sistemul imunitar în lupta cu virusul. Însă cercetătorii nu au putut dovedi că nivelurile mai mari de vitamina D au fost singurul factor din spatele rezultatelor mai bune.