Furtuna solara e "mai puternica decat ne asteptam". Duminica va creste din nou in intensitate

10-03-2012 08:00


explozie solara

Furtuna solara care a lovit Pamantul in aceasta saptamana a crescut in intensitate in timpul noptii de joi spre vineri pentru, devenind cel mai puternic eveniment geomagnetic incepand cu 2004.

Aceasta furtuna geomagnetica a avut gradul unu, cel mai mic nivel pe o scara de la unu la cinci. Nu a provocat decat perturbatii mici de echipamente electrice si de comunicatii, cateva avioane schimbandu-si itinerariul, au declarat oficialii agentiei americane responsabila cu studiul atmosferei si al oceanelor (NOAA).

Cu toate acestea, furtuna s-a inrautatit in timpul noptii de joi spre vineri, gradul ei fiind actualizat la trei ("puternic"), a declarat Bob Rutledge, membru NOAA.

"Suntem in cele din urma, in prezenta unei furtuni mult mai puternice decat ne asteptam"
, a declarat el vineri, adaugand ca "in termeni de durata si intensitate, acesta este cea mai puternica furtuna solara incepand cu anul2004".

Pentru Rutledge, "desi furnizorii de energie electrica s-au confruntat cu perturbari in cadrul retelelor lor, acestia nu ar trebui sa fie depasiti de eveniment".

Furtuna a scazut in intensitate vineri, fiind clasata la nivelul doi 2, dar Rutledge a avertizat ca noi perturbatii vor fi semnalate duminica.

Furtuna solara precedenta a avut loc pe 23 ianuarie si a fost considerata ca avand nivelul unu de intensitate.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO