Cum explică specialiștii spectacolul de culori și lumini de pe cerul României. Are legătură cu furtuna solară uriașă
Specialiștii au venit cu explicații după spectacolul de culori și lumini de pe cerul României. Aurora Boreală a avut una dintre cele mai intense apariții, spun experții.
O explozie solară puternică a făcut ca fenomenul să poată fi admirat în toată splendoarea lui în țara noastră, dar și în alte zone din Europa și Statele Unite.
Anul acesta s-au înregistrat cele mai puternice furtuni geomagnetice din ultimele două decenii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aurora boreală s-a văzut cel mai bine prin obiectivele aparatelor de fotografiat. Iar faptul că pozele au fost mai colorate decât ce am văzut noi cu ochiul liber are o explicație.
Cristian Presură, fizician: "Aceste aparate de fotografiat reușesc să scoată culorile mult mai bine decât le vedem noi cu ochiul liber. Ochiul uman vede, de obicei, foarte bine în verde. Roșul nu îl vedem așa de bine. Îl vedem decât atunci când este foarte, foarte intens."
Spectaculoasa auroră a putut fi văzută în mai multe zone din țară.
Aurora a fost vizibilă și în București, și nu doar în zone de la marginea orașului. A fost una dintre cele mai intense apariții pe cerul României, spun astronomii, iar asta are legătură cu furtuna solară uriașă care a lovit Pământul, încadrată de specialiști în gradul 4, pe o scară de la 1 la 5.
De altfel, soarele se află la o activitate maximă, așa că erupțiile solare au fost intense toată săptămâna.
Odată pătrunse în atmosfera Pământului, particulele solare se ciocnesc de diverse gaze care plutesc în aer, și care încep să strălucească. Fiecare gaz strălucește într-o culoare diferită, în funcție de altitudine.
La o altitudine mai mică de 100 de kilometri - vom vedea pe cer o auroră albastră spre violet. Aceasta este vizibilă, în special, la Polul Nord și Sud, acolo unde câmpul magnetic este mai slab, iar particulele solare pătrund mai adânc în atmosfera Pământului.
În România este aproape imposibil să o vedem în aceste nuanțe. Putem vedea însă aurora în culoarea verde care apare la o altitudine mai mare de peste 100 de kilometri sau, și mai des, pe cea roșie, care se formează la altitudini de peste 300 de kilometri.
Adrian Bîlba, cercetător științific: "Soarele are o activitate ciclică la 11 ani și suntem în vârful acesteia până prin 2025, pe la jumătatea anului, când se va mai liniști."
Cu alte cuvinte, și în perioada următoare vom avea șansa să admirăm din România spectacolul splendid de culori al Aurorei Boreale.