Fosilă unică găsită în România. Când a trăit fiara cu 4 rânduri de dinţi


Ultimul update: Marti 16 Aprilie 2019 17:49
Data publicarii: Marti 16 Aprilie 2019 17:41
Categorie: Stiri Stiinta
Fosila

Cercetătorii de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca au descoperit o nouă specie de crocodil care a trăit în zona Hategului în urmă cu 70 de milioane de ani.

Reptila de dimensiuni mici este unică în lume, şi va fi un punct de referinţă pentru oamenii de ştiinţă, care au discutat intens şi despre dinozaurul pitic, descoperit tot în Haţeg.

De aproape 20 de ani se fac cercetări în bazinul Hategului unde de-a lungul timpului s-au găsit mai multe fosile. De această dată o echipă de la Universitatea Babeş Bolyai a găsit o fosilă extrem de bine conservată a unui crocodil de dimensiuni mici: animalul ar fi avut cam jumătate de metru lungime.

Descoperirea este de o importanţă majoră, spun specialiştii.

Prof. Univ. Dr. Ing. Vlad Codrea: "Acest crocodil este unic în lume. Ceea ce este interesant la crocodilul acesta al nostru este dentiţia sunt patru tipuri de dinţi în acelaşi şir dentar ceea ce este surprinzător pentru că găseam aceşti izolaţi şi tindeam să îi atribuim altor specii. "

 

Ce nume a primit fiara preistorică găsită în România

 

Reptilă a fost numit de specialişti Aprosucus Ghirai sau micul crocodil al lui Ghira. Iar descoperirea contribuie la elucidarea unor mistere din negura vremurilor.

Prof. Univ. Dr. Ing. Vlad Codrea: " Este cel mai mic crocodil găsit vreodată în Haţeg, ceilalţi descrişi sunt mai mari. Nu depăşea dimensiunile unei şopârle de talie mare care tot atunci vieţuia în Haţeg şi se numea Barbateius. Hrana o estimăm însă presupunem că se hrănea cu insecte şi cu mamifere mici la vremea aceea erau astfel de mamifere în Haţeg"

Primele cercetări despre acest crocodil au fost publicate în revistă Cretaceous Research, una dintre cele mai importante din domeniu.

În bazinul Hategului au fost descoperite recent şi fosile de dinozaur pitic dar şi un cuib de ouă de dinozaur pitic.

Una dintre cele mai importante fosile din lume, găsită în ruinele unui muzeu
A crezut că a găsit un buștean, însă a făcut o descoperire arheologică uriașă
A fost descoperit ''cel mai vechi ochi'' într-o fosilă de acum 530 de milioane de ani
FULLSCREEN
Fosilă unică găsită în România. Când a trăit fiara cu 4 rânduri de dinţi
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO