De ce au animalele cozi, dar oamenii nu. Ce spun oamenii de știință
Din cauza unei modificări genetice care a apărut la strămoșîi noștri acum 25 de milioane de ani explică de ce animalele pot avea coadă, iar oamenii nu, potrivit unui studiu.
Este posibil că această modificare genetică să ne fi oferit avantaje evolutive, cum ar fi capacitatea de a merge în picioare, dar a avut un cost, scrie Business Insider.
Cercetătorii cred că totul se datorează unui defect congenital numit spina bifida, care încă afectează bebelușii, pentru că generează dizabilitate fizică.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Spina bifida face parte dintr-o categorie amplă de afecțiuni cunoscute sub denumirea de defecte ale tubului neural.
La început, strămoșii umani au avut coadă, dar în urmă cu aproximativ 25 de milioane de ani și-au pierdut acest membru, lăsându-l altor ființe, cum ar fi maimuțele.
Dar nu este ca și cum am fi pierdut complet abilitatea de a avea o coadă.
Bebelușilor începe să le crească o coadă în uter, dar după aproximativ opt săptămâni o pierd, lăsând în urmă doar coccisul, un nodul de la capătul coloanei vertebrale, unde era coada.
Faptul că încă avem genele necesare pentru a avea o coadă, dar corpul nostru refuză să o facă, i-a nedumerit mult timp pe oamenii de știință.
Oamenii de știință știau că o genă numită TBXT era responsabilă de retezarea cozii. Mutațiile asupra acestei gene sunt asociate cu fenotipuri ale cozii scurte la animalele cu coadă. Este ceea ce ne-a dat, de exemplu, pisica Manx, o rasă de pisică fără coadă.
Dar nu și-au putut da seama de ce constituția noastră genetică ne-a făcut să nu avem coadă. O echipă de oameni de știință de la Școala de Medicină NYU Langone și Grossman School of Medicine spune că a reușit în cele din urmă să afle misterul.
Oamenii de știință au găsit două elemente Alu în jurul unei părți a genei TBXT, numită Exon 6. Inserția acestor secvențe de ADN părea să ducă la pierderea unei cozi. Oamenii de știință și-au testat descoperirile prin inserarea de secvențe Alu la șoareci. Ei au descoperit că aceștia aveau uneori cozi scurtate sau nu aveau deloc cozi.
Încă nu este clar cum anume mutația ne face să nu avem coadă, au declarat Miriam Konkel și Emily Casanova, oameni de știință, într-un articol de opinie publicat în Nature.
În formarea cozii ar putea exista încă alți factori care să joace un rol important și care ar putea lucra cu elementele Alu din gena TBXT.
Cu toate acestea, studiul este „profund convingător” și oferă „un nou capitol în povestea cozii noastre”, au spus Konkel și Casanova.
Cercetările timpurii sugerează acum că ne-am pierdut coada în timp ce eram încă în copaci și ea ar fi putut să ne ajute, mai degrabă decât să ne împiedice, stilul de viață.