Cercetătorii, tot mai aproape să găsească leacul pentru răceală. Când ar putea intra pe piață
Răceala şi virozele ar putea deveni istorie. Ne dau speranţe cercetătorii americani de la trei universităţi de prestigiu.
După un studiu complex, aceştia şi-au dat seama că nu trebuie să atace virusul, care ajunge în organismul nostru, ci o proteină din corp, care îi permite acestuia să se răspândească.
În această perioadă, cazurile de răceli şi viroze respiratorii ori digestive explodează. Primii afectaţi sunt copiii care se întorc la şcoală sau la grădiniţă.
De pe bănci, haine sau direct din aer, virusul este inhalat de copii şi ajunge în căile respiratorii, iar de acolo intră în celulele corpului, în cele care au un anumit tip de proteină.
Aceasta este cea care ajută virusul să se răspândească în tot organismul. Cercetării de la Universităţile Stanford, California şi San Francisco şi-au dat seama că degeaba încearcă să atace virusul. Au ales să transforme celulă pe care virusul o infectează într-un loc neprietenos şi să ahihileze proteină.
Specialiştii americani au reuşit să contracareze total virusurile răcelii atunci când au făcut testele pe şoareci şi pe celulele din plămânii umani. Spun însă că nu sunt pregătiţi încă să treacă la următorul pas, adică să facă teste direct pe oameni.
Doctorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbiologie, care este în aceste zile la Copenhaga la întâlnirea membrilor Organizaţiei Mondiale a Sănătății este de părere că în 10 ani am putea avea un medicament care să blocheze pe loc răceală.
Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: „Este o cercetare foarte serioasă care deschide noi perspective în ceea ce priveşte bolile transmisibile, nu e vorba despre un vaccin, ci despre o moleculă, care poate bloca virusurile care produc simplă răceală, dar bineînţeles că se poate aplica şi la alte virusuri."
Specialiştii americani trebuie să afle acum ce se întâmplă în corpul uman, fără această proteină. În cazul şoarecilor, starea de sănătate nu s-a schimbat. Până atunci însă, sarcina de a lupta împotriva virusurilor le rămâne anticorpilor.
Eva Cristescu, medic de familie: „Protecţia ține şi de igienă, mâini spălate, de duşul mâinii la gură, la nas, atunci când tuşim când strănutăm, dar şi de alimentaţie. Copiii au nevoie de fruge şi legume, dar şi carne, proteine de calitate pentru a dezvolta anticorpi.”
Pe lângă, enterovirusuri și rinovirusuri experimentul a dat roade şi în cazul acelor virusuri periculoşi care declanşează poliomielita și pot provoca paralizia.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!