Copiii care au paraziți intestinali nu vor fi alergici la arahide. Boli care întăresc sistemul imunitar
Unele dintre cele mai neplăcute episoade din viața unui părinte sunt momentele în care cei mici suferă, chiar dacă vorbim despre o răceală, un pic de febră, boala mâinilor murdare ori paraziți intestinali.
Pe de altă parte, e bine să își controleze instinctele, care le spun să-și bombardeze copiii cu tratamente, să îi vadă pe picioare! Foarte multe afecțiuni îi ajută pe aceștia pe termen lung.
Le întăresc sistemul imunitar. Iar o idee despre această relație aparent ciudată le-o poate da chiar un vaccin pe care bebelușii îl primesc după naștere: BCG, care conține o variantă modificată a bacilului Koch!
Copilăria. Mânuțe pe jos și apoi la gură, mânuțe nespălate, nasul care curge în permanență, pufuleți împărțiți cu colegii de clasa. Ori sticla de apă pasată generos de la un pitic la altul.
Până la urmă, așa trebuie să se întâmple. O spun legile nescrise ale evoluției. Dar și medicii.
Paraziții intestinali. Am evoluat alături de ei.
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog: “Îl protejează de bolile alergice, dar și de bolile autoimune. Pentu că, deși par două direcții diferite, au cauze comune. Se pare că au un rol protector acești paraziți, pericolul asupra sănătății nu e mare. Pe vremuri, toți copiii aveau ascarizi.”
Adică limbrici. Interesant este că paraziții intestinali conțin proteine asemănătoare cu cele din arahide. Așa că cei expuși la ei nu vor dezvolta alergie la acest aliment.
Hepatita A. 99% din cazuri sunt ușoare, unele chiar trec pe sub radar. Adică nu știți că sunteți infectați. Boala este auto-limitată: organismul reușește să elimine virsul. Și, dacă ați suferit de hepatita A, scade din nou riscul de a suferi de alergii ori boli autoimune.
Sigur, nu ne sperim de afecțiune, dar asta nu înseamnă că trebuie să uităm măsurile de igienă.
Dr. Adriana Moțoc, medic primar boli infecțioase: “Căpșunile - că e sezonul lor, pepenii și salata verde cresc pe pământ, deci ar putea fi contaminate. Ne referim la pământ contaminat cu fecale sau cu urina unui om bolnav. Aceste hepatite se pot transmite pe cale digestivă.”
Hepatita A nu e doar boala mâinilor murdare. Dacă mâncați legume ori fructe care au atins pământul și nu au fost spălate, virusul se poate transmite.
Infecțiile respiratorii ale copilăriei. O altă categorie de afecțiuni direct legate de insomniile părinților. Cu cât suntem mai mulți într-un oraș, cu atât zburdă în cantități mai mari virusurile cu transmitere respiratorie. Aglomerarea urbană crește riscul virozelor respiratorii, dar și poluarea asociată orașului. Cu alte cuvinte, un copil nu se îmbolnăvește din cauză că a transpirat după efort ori din cauza că a stat în curent!
Totuși, răcelile comune ghidează sistemul imunitar al copilului în direcția corectă. Când este cazul să ne îngrijorăm?
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog: “Când avem mai multe viroze pe an la copil, mai mult de șase. Șase infecții virale la copii necesită evaluare pediatrică, apoi la imunolog și alergolog.”
În Europa de Vest a fost eradicată tuberculoza. De aceea, vaccinul BCG nu se mai face. În România, imunizarea de această natură are loc încă din prima zi de viață a bebelușului. Încă avem cazuri și nu puține!
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog: “În țările în care se face BCG există o incidență mai scăzută a bolilor alergice și autoimune. S-a observat și această corelație, vacinul anti-tuberculoză BCG are un rol de stimulare a sistemului imunitar într-o direcție bună.”
Să ne bucurăm, așadar, de mânuțe murdare, fructe mâncate direct din pom și de plimbările la țară. Să stăm, de fapt, cât mai mult pe afară!