Cum facem diferența între rinită alergică și răceală și cum o tratăm


Ultimul update: Duminica 16 Iunie 2019 13:28
Data publicarii: Miercuri 12 Iunie 2019 15:39
Categorie: CSID

Nu e prima oară când o spunem, e însă important să o amintim, din când în când: în România există o frecventă confuzie între simptomele rinitei alergice și cele cauzate de răceli sau gripe.

Vorbim, deci, din nou despre diferențe. Și vă spunem că în sezonul cald apar cel mai frecvent manifestările nazale cauzate de alergii.

Dr. Elena Latcan, medic primar ORL: „De la răceli repetate, se acumulează niște microbi care produc niște toxine care merg prin sânge. Noi le dăm un tratament cu antibiotic, antialergic. Toate aceste toxine alergizeaza organismul.”

O raceală obișnuită debutează cu nas înfundat ori nas care curge. Pot apărea, de asemenea, dureri articulare, musculare ori febră. Totuși, discutăm despre o afecțiune autolimitată: virusurile respiratorii sunt învinse de organism în cel mult două săptămîni.

Alergia, în schimb, deși poate începe cu aceleași simptome, este un răspuns imunitar exagerat la un alergen din mediu.

Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog: „Poate să fie o perioadă de acalmie în sensul că simptomele dispar apoi reapar cu aceeași intensitate și persistă în timp, e nevoie să intevenim cu tratatemnt antiinflamator topic, la nivelul unde se produce reactiv de hiersensibilitate, mucoasa nazala fiind cel mai frecvent implicată.”

Rinita alergică se manifestă cu o secreție nazală apoasă. Lipsesc febra, durerile osoase sau musculare ori starea de oboseală. Mai degrabă, tindem să o asociem cu o conjunctivită alergică sau astm alergic.

Spray-urile nazale cu glucocorticoid - tratament disponibil fără rețetă - ameliorează simptomele. Substanţele active combat mai multe căi inflamatorii, responsabile de simptome. Corticosteroizii administraţi topic - pufuri în mucoasa nazală sau picături în cea oculară - au o absorbţie sistemică mai mică de un procent.

Asta înseamnă că scade riscul apariţiei reacţiilor adverse - principala problemă a altor corticosteroizi. Nu produc confuzie, nervozitate, amețeli sau somnolență.

Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog: „E important ca mucoasa să fie curată înainte de administrarea antiinfmaotrului, o putem curăța cu o soluție salină, ser fiziologic, să îndepărtăm pelicula de mucus, crustele care impiedica absorbția antiinflmatorului topic.”

Pe de altă parte, vorbim despre o reacție aberantă a sistemului imunitar. Reacțiile alergice trebuie să vă conducă la medicul specialist, pentru control.

Tags: csid, alergii, rinita,

medic
Campanie online din România, premiată la festivalul de creativitate Cannes Lion 2019
Fumatul, efecte dezastruoase asupra cavității bucale. Sfaturile dentiștilor
Cum putem salva viața unui bolnav de leucemie. Gestul nu doare, nu costă, nu ia mult timp
La ce trebuie să fiţi atenţi dacă optați pentru fațetele dentare. Sfaturile medicilor
Cum se transmite scabia. Este o boală infecţioasă des întâlnită în acest sezon
Consumul de alcool zilnic duce în timp la ciroză hepatică și posibil diabet
dantura
Faceţi orice efort pentru a salva un dinte natural. Nicio tehnică stomatologică nu atinge perfecţiunea acestuia