Klaus Iohannis i-a predat Catalinei Ponor drapelul Romaniei. Mesajul transmis de presedinte sportivilor care merg la JO

21-07-2016 21:29


iohannis - ponor - facebook

Sportivii romani care vor participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro au fost primiti, joi seara, de presedintele Klaus Iohannis, intr-o ceremonie festiva care a avut loc pe platoul Palatului Cotroceni, in aer liber.

Delegatia care va reprezenta Romania la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro a fost primita, joi, de catre presedintele Klaus Iohannis care le-a cerut sportivilor ”sa scrie istorie” in Brazilia si sa continue sa fie un model pentru romanii carora le-au daruit ”satisfactie si bucurie”, relateaza news.ro.

Primirea delegatiei pentru Jocurile Olimpice a fost facuta in curtea Palatului Cotroceni. La inceputul discursului sau, Klaus Iohannis le-a multumit antrenorilor, familiilor si prietenilor sportivilor pentru sustinerea aratata acestora din urma. In ce-i priveste pe sportivi, presedintele a apreciat ca ei reprezinta un model si nu doar strict in domeniul sportiv.
Noi, cei care va admiram, nu uitam ca un astfel de succes s-a cladit cu lacrimi, cu limite fizice si psihice depasite, cu sacrificarea timpului petrecut cu familia sau prietenii. Iar momentul de pe podium il impartasiti intotdeauna cu noi, cei care va privim si asteptam aceste bucurii de la dumneavoastra. Ati daruit si veti darui romanilor satisfactie si emotie, lucruri foarte greu de atins”, a declarat presedintele.

El le-a cerut participantilor la JO sa concureze cu curaj. ”Vreau sa stiti ca aveti in mine cel mai mare sustinator, vreau sa nu simtiti nici un fel de presiune, ci sa mergeti la Rio cu inima deschisa. Sa va concentrati sa dati ce este mai bun in dumneavoastra. Vreau sa stiti ca intreaga tara va este alaturi si va sustine. Sunteti cei mai buni, iar eu va incurajez sa aratati asta (...) Indrazniti sa scrieti istorie! Sunteti cei care au inteles pe deplin ca cel mai important aspect al sportului competitional este munca neintrerupta”, a spus seful statului

Iohannis a admis ca numarul de medalii castigate la Jocurile Olimpice de catre sportivii romani a scazut, dar a amintit ca, de multe ori, in clasamentul pe medalii, Romania a fost peste state mai mari ca suprafata si ca populatie sau cu o putere economica mai mare. ”Nu exista societate puternica si prospera fara sport de performanta. De aceea, imi doresc ca proiectul meu, „Romania educata”, sa contribuie din plin la introducerea spiritului sportiv in sistemul de invatamant la toate nivelurile. Extinderea programelor sportive in scoli este o urgenta, daca vrem sa fim cu adevarat competitivi intre statele lumii si, mai ales, daca tinem sa avem o natiune de oameni sanatosi”, a spus presedintele.

Presedintele Comitetului Olimpic Roman, Alin Petrache Plecam la Rio pentru a demonstra lumii ca Romania conteaza!

”Ne infatisam in fata dumneavoastra cu sufletul deschis, gata pentru a primi misiunea onoranta de a reprezenta tricolorul la cea mai inalta competitie sportiva a lumii, Jocurile Olimpice. Avem deja cu toti experienta de a fi promotorul tarii, la nivel international, insa participarea la evenimentul de la Rio de Janeiro este o treapta mareata in evolutia fiecarui sportiv, cat si in istoria natiunii noatre”, a declarat presedintele Comitetului Olimpic Roman, Alin Petrache, in cadrul evenimentului solemn de la Palatul Cotroceni.

Acesta a vorbit despre sacrificiile zilnice pe care le implica performanta sportiva. ”Jocurile Olimpice din Brazilia sunt o provocare si incununeaza toate aceste eforturi, care inainte de toate trebuie sa ne uneasca pe noi, romanii”, a adaugat Petrache.  El a mai afirmat ca sportivii romani poarta in ei o ”natie intreaga” si evolueaza cu gandul la ea, toti cei de acasa fiind motorul perormantelor lor.  ”Va multumim tuturor ca ne sunteti alaturi. Rugati-va sa ne amintiti in sperantele voastre, indreptate catre cel care ne vegheaza pe toti. Aceste energii pozitive vor fi stanca pe care ne refugiem, fie pentru bucuria prea mare, fie pentru o repliere necesara. Avem nevoie de voi mereu, insa acum, mai mult ca niciodata”, a mai declarat presedintele COSR.

Alin Petrache a mai spus ca sportivii romani pleaca la Jocurile Olimpice din Brazilia ”pentru a demonstra lumii ca Romania conteaza si ca valorile romanesti autentice se pastreaza si se transmit nealterate generatiilor viitoare, dincolo de granitele unui popor mandru, darz, victorios de-a lungul vremurilor”.  Presedintele Comitetului Olimpic Roman a mentionat si sustinerea pentru plecarea sportivilor la Jocurile Olimpice venita din partea institutiilor statului roman, dar si a unor parteneri de incredere, toate acestea ”coroborate cu talentul nativ al unor sportivi minunati”.

”Voua tuturor va suntem recunoscatori ca ati descoperit in noi ceea ce ne face sa reprezentam Romania la cel mai inalt nivel. Acest rol este o onoare si impune o conduita deosebita si obliga la rezultate pe masura. Nu vom face insa promisiuni, angajamentele noastre au fost asumate acum multa vreme. Se regasesc in gandurile noaste si se vor materializa in evolutiile noastre”, a mai afirmat Petrache.

El a spus ca ceea ce trebuie aratat este ca drumul sportivilor romani nu trebuie judecat doar in raport cu aceste performante. ”El nu se va opri dupa Rio de Janeiro, ci va valorifica aceasta experienta pentru o evolutie constanta a sportului romanesc”, a adaugat Alin Petrache.  Presedintele COSR i-a spus presedintelui Romaniei ca ”amintirea zilei de astazi ii va motiva in momentele de cumpana”. ”Speram sa ne reintalnim mandri de performantele Romaniei”, a afirmat Alin Petrache in finalul discursului.

Ceremonia de la Palatul Cotroceni a cuprins si citeva momente simbolice. A avut loc inmanarea drapelului Romaniei echipei olimpice, portdrapelul fiind gimnasta Catalina Ponor. De asemenea, s-a intonat juramantul sportivilor, de catre judoka Andreea Chitu, si cel al antrenorilor, de catre Mircea Roman, care reprezinta canotajul. Marius Florea, secretarul general al Federatiei de Scrima, a depus juramantul din partea arbitrilor. Momentul a prilejuit si o binecuvantare a echipei olimpice a Romaniei, de catre episcopul Varlaam Ploiesteanu.

Dupa incheietea ceremoniei oficiale, seful statului a facut fotografii cu sportivii romani si le-a transmis ca ii asteapta acasa, dupa competitie. Intrebati de jurnalisti daca nu au temeri legate de virusul Zika, sportivii au spus ca sunt mai preocupati de performante decat de pericole colaterale, insa au luat masuri suplimentare de protectie impotriva intepaturilor de tantari. Sportivii au ramas pe platoul Palatului Cotroceni, unde au fost serviti cu suc si sampanie.


 

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO