Fetița fenomen, născută să scrie istorie. Alexandra a reușit un moment unic în istoria patinajului

08-09-2018 12:13


Alexandra Trusova - 5

O fetiță fenomen a patinajului mondial, micuța rusoaică Alexandra Trusova, își continuă ascensiunea în lumea sportului. La 14 ani, a devenit prima femeie care încearcă într-o competiție oficială săritura cvadruplu Lutz.

În urmă cu 5 luni, la Campionatul Mondial de Junioare la Patinaj artistic, desfășurat în Bulgaria, rusoaica Alexandra Trusova a câștigat medalia de aur și s-a încoronat drept una dintre cele mai mari speranțe ale patinajului feminin mondial.

Sâmbătă, la etapa de Grand Prix pentru Junioare, derulată în Lituania, Alexandra Trusova a devenit, la 14 ani, prima femeie din istorie care a încercat săritura cvadruplu Lutz, una dintre cele mai dificile din acest sport și executată de obicei de un număr limitat de bărbați. Săritura Sashei, cum este alintată rusoica, nu a fost ratificată de juriu, fiind considerată incompletă ca rotații, în mod eronat susțin fanii ruși.

Micuța rusoaică nu s-a oprit aici. În aceeași competiție, a devenit prima femeie care reușește o săritură cvadruplă în combinație cu o triplă - cvadruplu Toe Loop - Triplu Toe Loop. De obicei acestea sunt sărituri extrem de dificile, executate de cei mai buni patinatori masculini.

Rusoaica a obținut medalia de aur cu un punctaj final de record - 221.44 cu care s-ar putea duela cu cei mai buni juniori, în competiția masculină.

Alexandra Trusova este un fenomen, s-a născut să scrie istorie - au comentat specialiști și patinatori retrași din activitate.

De ce este atât de important ce a reușit Trusova? Dacă în patinajul masculin, săriturile cvadruple au devenit ceva comun, este foarte greu pentru femei să le execute. Singura patinatoare din istorie care a reușit un cvadruplu Salchow a fost japoneza Miki Ando în 2008, într-o singură competiție oficială. De atunci nicio patinatoare nu a executat o cvadruplă într-o competiție oficială. Până la Trusova. Au fost câteva femei - senioare - care au exersat săritura, dar nu au reușit-o oficial.

În Rusia, Trusova este antrenată de echipa lui Eteri Tutberidze care o pregătește și pe actuala campioană olimpică - Alina Zagitova. Tot ea a pregătit-o până recent și pe actuala vicecampioană olimpică Evghenia Medvedeva.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Sursa:

VIDEO PROTVPLUS.RO