Răzvan Burleanu a câștigat alegerile FRF. ”Deși nu a fost chiar un fleac, i-am ciuruit”

Razvan Burleanu
Inquam Photos / Bogdan Buda

Alegeri FRF. Răzvan Burleanu a câștigat alegerile din primul tur, obținând 168 de voturi.

UPDATE 17:05 ”Deși nu a fost chiar un fleac, i-am ciuruit” a fost prima reacție a lui Burleanu, după anunțarea oficială a voturilor.

UPDATE 17:00 Burleanu a obţinut 168 de voturi, iar Ionuţ Lupescu 78 de voturi. Marcel Puşcaş a primit 8 voturi, iar Ilie Drăgan niciun vot. La Adunarea Generală au votat 254 de membri.

UPDATE 16:44 Răzvan Burleanu a câștigat un nou mandat de președinte al FRF. Numărătoarea voturilor nu a fost anunțată oficial, dar Burleanu a depășit 150 de voturi din 250. Membrii echipei sale s-au îmbrățișat în sală.

UPDATE 15:35 Cei patru candidaţi la preşedinţia FRF, Răzvan Burleanu, Ionuţ Lupescu, Marcel Puşcaş şi Ilie Drăgan, şi-au prezentat, miercuri, programul electoral în cadrul Adunării Generale a forului, la Casa Fotbalului, relatează News.ro. Fiecărui candidat i s-au alocat zece minute pentru a-şi susţine programul. Răzvan Burleanu a vorbit însă 19 minute, iar Lupescu a depăşit timpul cu un minut.

Citește și
sport
Ei sunt doi dintre pustii de VIITOR ai Romaniei: juniorii care i-au impresionat pe Belodedici si Vladoiu la trialul FRF
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

În timpul discursului lui Burleanu, Marcel Puşcaş a cerut ca preşedintele FRF să fie oprit pentru că a depăşit cele zece minute, însă secretarul general adjunct al FRF, Gabriel Bodescu, a spus că nu a întrerupt pe nimeni, astfel că nu o face nici acum.

Burleanu a pus accentul în prezentarea sa pe faptul că reprezintă o echipă unită, forţa reală a fotbalului românesc, şi că proiectele începute trebuie continuate. El a vorbit şi despre planul strategic pentru dezvoltarea fotbalului, menţionând juniorii, fotbalul feminine şi futsalul.

„Am pus fotbalul pe primul loc şi membrii FRF înainte de toate. Suntem pregătiţi să continuăm împreună proiectele pe care le-am început. Suntem siguri pe noi, ştim ce avem de făcut şi suntem gata să mergem mai departe. Avem şansa de a demonstra că fotbalul poate fi mai mult decât o reflecţie a societăţii chinuite în care trăim. FRF de astăzi este o instituţie de management al fotbalului şi nu un simplu gestionar de resurse. Avem o viziune, un plan şi o echipă foarte bună cu care vom duce totul mai departe. Am devenit un partener credibil pentru fiecare membru afiliat, pentru instituţii… Investim în 17 competiţii noi pentru că am devenit o organizaţie stabilă şi sănătoasă din punct de vedere financiar. Toate acestea pot fi anulate într-o clipă de cei care vor reinstaurarea favoritismelor. Noi împreună trebuie să ne demonstrăm forţa. Trebuie să protejăm fotbalul”, a spus el.

Răzvan Burleanu a precizat că în mandatul său au dispărut „trepăduşii” din FRF şi că acum se doreşte reinstaurarea “Federaţiei Române de Comisioane”.

„Astăzi vom dovedi că suntem o echipă încă o dată. Am fost non-stop la dispoziţia fotbalulul şi a oamenilor oneşti. Am venit acolo unde sunteţi. Am venit să vă ascult şi să lucrăm împreună, nu să vă cer, nu să vă promit, nu considerându-vă marionelele unora sau altora. Au dispărut de la FRF trepăduşii. Oamenii integri sunt la dispoziţia dumneavoastră. Au dispărut uşile închise, împărţirea dumneavoastră pe ranguri fotbalistice. Suntem în faţa unei decizii foarte simple: trebuie să alegeţi între echipa FRF şi gaşca care promite că nu o să vă mai lucreze. De ce să optăm pentru incertitudine, pentru schimbare de dragul schimbării? Când noi ştim ce vrem să facem. Mircea Sandu este numele unui mod jignitor şi perverse de a trata fotbalul ca pe propria feudă. Acum se încearcă reinstaurarea Federaţiei Române de Comisioane. Misiunea noastră este să corectăm erorile din trecut”, a precizat Burleanu.

Ionuţ Lupescu a vorbit despre valorile în care crede şi a promis deschidere şi schimbări legislative.

„Am venit cu o poftă nebună de muncă ca împreună cu dumneavoastră să reuşim să redresăm fotbalul românesc. Vin cu sufletul deschis şi cu cele mai bune intenţii. Fără valori nimic nu se construireşte. Valorile în care cred respectul, seriozitatea, transparenşa, dialogul şi corectitudinea. Respect pentru cluburi, pentru oamenii de fotbal, pentru spectatori, pentru media. Doar cu seriozitate vom ajunge din nou la Campionate Mondiale şi Europene. Transparenţa este ceva ce se promite la alegeri şi după ce s-a dat votul se uită. Doar prin dialog putem găsi soluţii. Corectitudine, pentru că sportul nu poate exista în afara corectitudinii. Veţi avea în mine un preşedinte care nu va pune nimicmai presus de lege şi regulamente. Programul meu are un singur lucru, performanţa. Cred că trebuie să investim în copii şi juniori şi să educăm şi să specializăm antrenorii. Fotbalul din ligile interioare, este extreme de important să găsim soluţii de finanţare. Dacă inima aceasta nu funcţionează celelalte organe au de suferit. Şi creşterea veniturilor din federaţie şi schimbarea legilor în favoarea sportului. Este momentul să încetăm cu politica dezbinării şi să înceapă construcţia. Fotbalul nu înseamnă doar echipa de seniori. Sub mandatul meu nimeni nu va fi defavorizat şi toţi vor avea uşa deschisă pentru dezvoltare. Într-un an legislaţia sportivă şi fiscal trebuie schimbată. Deja am avut contacte în acest sens. Federaţia trebuie să fie activă şi să determine political să legifereze în favoarea sportului”, a afirmat el.

Lupescu a menţionat că pe Răzvan Burleanu nu îl mai sprijină nimeni. 

„Actualul preşedinte a pierdut sprijinul oamenilor de fotbal pentru că în cei patru ani de mandate i-a jignit pe toţşi, a intrat în conflict chiar şi cu UEFA, pe care a acuzat-o că răspunde la comenzile mele. M-am întors acasă să muncesc pentru fotbalul românesc. Nu vin la federaţie cu gânduri de răzbunare. Fotbalul nu trebuie pedepsit pentru că preşedintele federaţiei s-a comportat ca un copil supărat. Voi continua toate proiectele în care credeţi şi care produc efecte pozitive. Actualul preşedinte a ales calea atacului, iar eu am ales să mă apăr. Marele meu regret este că nici actualul şi nici fostul preşedinte nu au apelat la sprijinul pe care puteam să-l ofer din funcţia de la UEFA”, a adăugat el.

Marcel Puşcaş le-a cerut membrilor AG să voteze pentru o schimbare reală. El a început plângându-se de ordinea alocuţiunilor, fiind al doilea, după Ilie Drăgan. Apoi i-a cerut lui Răzvan Burleanu minutele pe care i le cedase la alegerile anterioare, moment întâmpinat cu amuzament: „Încep prin a solicita o rambursare de datorie. Acum patru ani din zece minute alocate i-am dat unui candidat patru minute. Îl întreb acum: Îmi dai, Răzvane?”. “Peste patru ani”, i-a răspuns Burleanu.

„Problemele reale ale fotbalului românesc de acum erau şi acum 15-20 de ani aceleaşi. Probleme de arbitraj, legate de comisii, de felul în cre judecă comisiile. Ele dăunuie de 10-15 ani. Mai vreţi să continuăm 10-15 ani cu aceleaşi probleme? Dacă doriţi o schimbare reală nu aveţi altă soluţie, decât să votaţi competenţa. Lăsaţi partidele, lăsaţi preşedinţii consiliilor locale… Nu cred că vă mai doriţi să fiţi săraci, să fiţi umiliţi la comisii, la competiţii. Voi sunteţi puterea. Aş dori să lăsaţi deoparte când votaţi orice alt ingredient. Au pierit 62 de cluburi în ultimii patru ani. Peste 4-8 ani, jumătate dintre voi nu o să vă aflaţi în sală în ritmul acesta. Dacă vreţi o schimbare reală mă alegeţi pe mine. Vedeţi care este cel mai competent, cel mai în măsură să vă reprezinte”, a afirmat Puşcaş.

Ilie Drăgan a spus că vrea ca numărul reprezentanţilor cluburilor în Comitetul Executiv al FRF să crească.

Doar 3,9 la sută din totalul membrilor afiliaţi reprezintă Adunarea Generală, ceea ce este nereprezentativ. Sunt membrii CEx suficent de puternici la împărţirea banilor să vă reprezinte pe dumneavoastră? Cea mai importantă măsură care poate fi luată de AG este creşterea numărului de reprezentanţilor cluburilor în Comitetul Executiv. Aceasta este principala măsură pe care aş înainta-o AG dacă voi fi ales. Aplicarea ei ar creşte gradul de implicare şi responsabilizare a tuturor membrilor afiliaţi”, a afirmat Drăgan.

După prima parte a AG a FRF, în pauza dinaintea părţii care include votarea pentru alegerea preşedintelui, singurul care a avut voie să stea printre alegători a fost actualul şef al federaţiei, Răzvan Burleanu. Ceilalţi candidaţi au stat la etaj şi nu au avut voie să coboare de acolo, fiind angajată o firmă de pază care nu a lăsat nici presa şi nici candidaţii să ia contact cu alegătorii. Unii dintre alegători au urcat însă la etaj pentru a se fotografia alături de Cristian Chivu şi Mircea Lucescu, susţinători ai lui Ionuţ Lupescu.

La finalul pauzei, candidaţii şi-au luat locul pe primul rând în sala Nicolae Dobrin, în care se desfăşoară alegerile. Dintre cei 256 de membri afiliaţi, 254 sunt prezenţi la AG şi vor alege preşedintele forului.

ora 08.15: Două sute cincizeci şi şapte de membri afiliaţi au drept de vot la alegerile pentru şefia FRF. Conform statutului FRF, alegerea preşedintelui se face prin vot secret, iar candidatul care va obţine jumătate plus unu din voturile membrilor afiliaţi prezenţi va fi declarat câştigător, scrie Agerpres.

În situaţia în care, după primul tur de scrutin, niciun candidat nu va obţine majoritatea cerută de statut, se va organiza al doilea tur de scrutin, la care vor participa doar primii doi candidaţi care au întrunit cel mai mare număr de voturi în cadrul primului tur de scrutin.

Dacă pe locul al doilea se vor afla doi candidaţi la egalitate de voturi, scrutinul se va desfăşura între aceştia şi candidatul aflat pe primul loc.

În cazul egalităţii numărului de voturi, scrutinul se va repeta până la departajare. Va fi declarat ales în funcţia de preşedinte al FRF, începând cu cel de-al doilea tur de scrutin, candidatul care va obţine cele mai multe voturi dintre voturile exprimate şi validate.

Răzvan Burleanu este preşedintele în exerciţiu al Federaţiei Române de Fotbal. A jucat fotbal doar la nivel de juniori, el fiind şi arbitru până la vârsta de 19 ani. Absolvent al SNSPA, actualul şef al FRF a activat ulterior în cadrul Primăriei Bacău, al Comisiei Juridice din Parlamentul României, al Autorităţii Electorale Permanente şi al Administraţiei Prezidenţiale.

Acum în vârstă de 33 de ani, Burleanu a condus înainte de 2014 din postura de preşedinte Federaţia Română de Minifotbal, precum şi Federaţia Europeană de Minifotbal, structură nerecunoscută de UEFA sau FIFA.

Fostul internaţional Ionuţ Lupescu (49 de ani) este component al "generaţiei de aur", având la activ participări la două ediţii ale Cupei Mondiale, 1990 şi 1994, şi la două ale Campionatului European, 1996 şi 2000. El şi-a obţinut licenţa de antrenor la Koln, dar a practicat puţin această meserie, conducând doar două echipe, FCM Bacău şi FC Braşov.

În anul 2005 a intrat în administraţie şi a ocupat până în 2011 funcţia de director general al Federaţiei Române de Fotbal. Din 2011 el a fost director al Comisiei Tehnice a UEFA, funcţie din care a demisionat la începutul lunii februarie, când a decis să candideze la preşedinţia Federaţiei Române de Fotbal.

Născut la 12 octombrie 1960, Marcel Puşcaş a evoluat ca jucător la Steaua, Rapid, CS Târgovişte şi Steaua Mizil, având o singură selecţie la prima reprezentativă.

După retragere, el a activat ca antrenor (Steaua şi Rapid), ca preşedinte (Viitorul Oradea, Steaua şi AJF Bihor), dar şi ca impresar. Puşcaş a candidat şi la precedentele alegeri pentru preşedinţia FRF. Din 2014 el ocupă funcţia de manager de dezvoltare în cadrul Federaţiei Române de Fotbal.

Ilie Drăgan (33 de ani) a jucat fotbal numai la nivel de amatori, iar în prezent este antrenor la o şcoală de copii. El deţine licenţa A UEFA şi a fost lector în cadrul Şcolii Federale de antrenori din cadrul FRF.

Absolvent al ANEFS, Drăgan a intenţionat să participe şi la alegerile pentru preşedinţia Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti (AMFB) din 2016, dar dosarul său de candidatură nu a fost validat la momentul respectiv.

Tot în cadrul Adunării Generale de azi vor avea loc alegeri şi pentru funcţiile de membru în Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal după cum urmează: 1 reprezentant al Asociaţiilor Judeţene de Fotbal (candidaţi: Octavian Goga, Cristian Sava): 2 reprezentanţi ai Ligii I (candidaţi: Valeriu Argăseală, Cristian Tănase); 2 reprezentanţi ai Ligii a II-a (canddaţi: Marius Burcă, Marcel Ghergu); 2 reprezentanţi ai Ligii a III-a (candidaţi: Florin Spînu, Mihai Dăscălescu, Călin-Alexandru Cojocaru); 1 reprezentant al fotbalului feminin (candidat: Alin Cioban); 1 reprezentant al cluburilor cu activitate exclusivă de copii şi juniori (candidat: Cătălin Cighir); 1 reprezentant al fotbalului în sală (candidaţi: Cristi Vornicu, Toader Ştefu, Eduard Kovacs).

Răzvan Burleanu conduce Federaţia Română de Fotbal din 5 martie 2014, atunci când a câştigat alegerile pentru preşedinţie în dauna celorlalţi trei candidaţi: Vasile Avram, Gheorghe Chivorchian şi Sorin Răducanu.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
FRF a schimbat logoul şi echipamentul echipei naţionale
FRF a schimbat logoul şi echipamentul echipei naţionale

Federaţia Română de Fotbal a prezentat vineri noul logo şi echipament al echipei naţionale, jucătorii antrenaţi de Cosmin Contra urmând să evolueze în galben la următoarele partide.

Ei sunt doi dintre pustii de VIITOR ai Romaniei: juniorii care i-au impresionat pe Belodedici si Vladoiu la trialul FRF
Ei sunt doi dintre pustii de VIITOR ai Romaniei: juniorii care i-au impresionat pe Belodedici si Vladoiu la trialul FRF

CITESTE AICI

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.