Zece frati sarmani asteapta o minune de Paste. Traiesc fara apa, fara lumina si isi fac temele pe rand, cu acelasi pix

Dată publicare: 07-04-2015 17:48
Dată actualizare: 10-04-2015 07:08


Sperante si rugaciuni, in Saptamana Mare, pentru o familie nevoiasa din Galati, macinata zilnic de lipsuri si greutati.

Parintii si cei zece copii, cu varste intre 8 luni si 19 ani, traiesc de pe o zi pe alta. Copiii merg la gradinita sau la scoala, invata bine si isi doresc lucruri obisnuite pentru altii, cum ar fi o masina de spalat, lemne de foc, apa potabila ori un stilou cu care sa isi scrie temele.

-> Cei care doresc sa ajute familia o pot face sunand la numarul de telefon 0742.806.203, numarul Constantei Balerca, mama copiilor.

Intr-o curte in care locuiesc alte unsprezece familii, la capatul unei alei pietruite, e usa care da spre casa unde traiesc douasprezece suflete. E mult spus casa: doua odai cu peretii uzi, fara lumina, fara apa potabila si cu o soba improvizata. La un singur birou, trei copii isi fac, constiinciosi, temele. Uneori, isi asteapta randul ca sa scrie cu acelasi pix.

Exista insa un fel de fericire ce razbate din privirile lor: dincolo de lipsuri, dincolo de durere, se au unul pe altul. Sapte baieti si trei fete. Cel mai vesel dintre ei este Florin, care are 6 ani. Duminica, de Florii, a fost ziua lui:

Reporter: -Ai primit vreun cadou?
Florin: -Da.
Reporter: -Ce ai primit?
Florin: -La multi ani!"

Doua icoane agatate pe un perete murdar ii apara si ii vegheaza. Opt dintre ei merg la scoala sau la gradinita. Fratii mai mari au grija de cei mici si inteleg mai bine ce asteapta parintii de la ei. Ana Maria are 16 ani si, cand a fost intrebata ce-si doreste pentru ea, i-au dat lacrimile.

Ana Maria: "Cel mai mult imi doresc sa avem o casa."

Costi este cel mai mare dintre frati.

Costi, 19 ani: "I-am crescut de mici, ca frati, asa, am avut multa grija de ei. Dupa ce termin liceul vreau sa ma angajez si sa pot sa-mi ajut familia financiar."

Cu totii traiesc din 900 de lei pe luna, alocatiile celor mici si banii pe care ii castiga tatal lor muncind cu ziua. Este si motivul pentru care parintii isi doresc cel mai mult sa isi gaseasca de lucru.

Constanta Balerca, mama copiilor: "Nu au ceea ce au ceilalti. Si simt ca totusi imi reproseaza, parca, ca ei nu au."

Indurerata, mama recunoaste ca nu ar avea ce sa puna pe masa de Paste daca nu ar fi cantina de ajutor social. Astazi au primit de la cantina un carton de oua.

Laura Rosca, referent Cantina de Ajutor Social Galati: "Familia este preocupata permanent de cresterea si educarea copiilor, motiv pentru care venim si noi in sprijinul lor si le acordam hrana zilnica."

Problemele sunt insa multe. Bietii oameni au strand o datorie de 5000 de lei la chirie si ar putea ajunge oricand in strada. Nu vor putea strange niciodata acesti bani, pentru ca zece suflete trebuie hranite, imbracate si trimise la scoala. Acum, in prag de sarbatori, nu le-au mai ramas decat rugaciunile indreptate spre cer.


VIDEO PROTVPLUS.RO