Vremea din aceasta iarna aduce productii record la legume sau ii ingroapa pe fermeri. Diferentele dintre Ardeal si Moldova

01-03-2014 07:32


Vremea rea de la inceputul anului, atunci cand zapezile au pus la pamant mai multe sere din estul tarii, le-a dat fermierilor productia peste cap.

In timp ce acolo oamenii aproape ca au intrat in faliment, cei din Ardeal sunt siguri ca vor acoperi necesarul de pe piata, pentru ca au inregistrat productii record.

Deja se lauda cu salata, spanac si ceapa, asa cum nu au avut in ultimii 40 de ani - gata cu 2 luni mai devreme.

Domnul Ioan din localitatea Micesti, judetul Alba, are doua solarii, unde a cultivat ceapa si spanac. Spune ca nu a facut eforturi foarte mari pentru recolta de anul acesta, vremea a fost buna, iar legumele au crescut vazand cu ochii.

"200% avem mai mult fata de anul trecut, dupa cum stiti vremea foarte buna ne-a ajutat aici in Ardeal, fata de restul tarii unde a fost o iarna grea, solariile au fost distruse..."

Si doamna Elisabeta zambeste multumita. Inca de la inceputul anului, se vad roadele muncii sale, chiar daca asta inseamna totusi bani mai putini decat in plin sezon.

In timp ce in Ardeal agricultorii se bucura, in judetul Braila oamenii isi plang amarul. Ninsoarea si viscolul a distrus peste 78 de hectare de sere. Cele mai afectate localitati sunt Viziru, Silistea si Varsatura.

Si cum serele ridicate pe structura din lemn nu pot fi asigurate oamenii au ramas cu paguba.

"M-a determinat sa opresc toata activitatea. Nu stiu ce am sa fac cred ca o sa vand sa ma retrag. Preturile din punctul meu de vedere vor creste", a declarat un producator.

Totusi, spun agricultorii, productia record de legume din Ardeal ar putea acoperi necesarul si in pietele din alte zone ale tarii. Doar ca, sustin ei, e nevoie de o buna organizare astfel incat tarabele sa nu fie invadate de legume din import.

VIDEO PROTVPLUS.RO