Voluntari străini, veniți în România pentru a readuce la viață locuințele vechi: „E prima dată când vin. E foarte frumos”
Chiar și în această perioadă de pandemie, voluntarii se implică în proiecte menite să ajute comunitățile din toată țara.
În Munții Apuseni, zeci de voluntari au ales și în acest an să muncească pentru a readuce la viață locuinţele vechi, folosind numai materiale tradiționale.
Proiectul „Adoptă o casă" a fost inițiat în urmă cu opt ani de o asociație din București, din dorința de a salva clădirile tradiționale din localitatea minieră Roşia Montană.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iar la Bistrița, voluntari veniţi din străinătate ajută la recondiționarea pieselor vestimentare de patrimoniu.
Dornici să ajute, voluntari din toată țara au ales să meargă la Roșia Montană pentru a duce mai departe un proiect, care își propune să reabiliteze casele de patrimoniu din mica localitate minieră.
Pe Antonia, în vârstă de 23 de ani, venită din București, am găsit-o la lucru în timp ce curăța un perete de tencuială veche.
Antonia Panaitescu, voluntar București: „Cred că este important să ne implicăm direct în salvarea patrimoniului și cunoașterea comunității. Pentru mine, personal, cred că voluntariatul este forma ideală a învăța lucruri noi."
Tudor este student la arhitectură, vine de patru ani la Roșia Montană și pune umărul la salvarea caselor vechi. Nu a lipsit nici anul acesta, deși e nevoie de măsuri speciale în contexul pandemiei.
Tudor Rusu, voluntar București: „Tot ce este legat de restaurare, de la tencuieli, la lucrat cu lemnul, cu piatră și, din nou, asta e interesant, că treci prin toate materialele și prin toate tehnicile.”
Rareș, în vârstă de 22 de ani, a venit pentru prima dată ca voluntar la Roșia Montană. L-am găsit în timp ce lucra la reabilitarea Bisericii Unitariene din localitate.
Rareș Toma, voluntar București: „Noi, aici, restaurăm tencuiala de la Biserica Unitariană din Roșia Montană. După ce am stat atâtea luni în casă ne-a plăcut gândul de a veni aici. Știam că o să fim în siguranță."
Anul acesta, măsurile impuse sunt foarte riguroase, iar voluntarii lucrează în echipe mici pentru a respecta distanțarea socială.
Și în Bistrița, opt tineri voluntari din străinătate, interesați de tehnicile unice de restaurare a cojoacelor, au ales să vină în România în plină pandemie.
Marcella, studentă Mexic: „Acum nu a ieșit multă murdărie, dar în alte probe pe care le-am făcut era foarte multă mizerie în bumbac.”
Amber, studentă Anglia: „Sunt pentru prima dată în România. Niciodată nu m-am gândit să călătoresc în România înainte. Îmi exersez tehnicile de a broda și învăț să îmi scriu numele.”
Franscesco, student Italia: „E prima dată când vin în România. Sunt aici pentru acest proiect. E foarte frumos, învățăm multe lucruri, e o bună oportunitate pentru a cunoaște cultura română.”
Piesele de îmbrăcăminte de patrimoniu care sunt restaurate fac parte din colecția muzeului din Bistrița.
Sorina Neacşu, Asoc. Culturală „Patrimoniu pentru viitor'': „Este important pentru ei să cunoască cât mai multă lume din domeniu și să știe și cum se fac reataurarea și conservarea din alte țări. Noi ne luăm toate măsurile de siguranță.”
Cei opt studenți vor sta două săptămâni în România.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: studenti, voluntari, restaurare, comunitati,
Dată publicare:
02-08-2020 09:01