Salvatorii SMURD, ajutați de sute de voluntari. „În fiecare zi este o provocare pentru noi”

Dată publicare: 03-07-2020 16:47
Dată actualizare: 03-07-2020 19:20


Salvatorii Smurd, aflați în prima linie în această perioadă dificilă, sunt ajutați și de tineri care fac voluntariat și participă la intervenții cot la cot cu personalul medical și pompierii.

În aceste zile, Smurd Cluj sărbătorește 26 de ani de la înființare și în prezent are la datorie 50 de voluntari, majoritatea studenți la medicină. În toată țara, alte câteva sute de tineri îi ajută pe salvatorii Smurd.

Tatăl lui Maximilian Muller a fost prezent când s-a înființat SMURD Cluj, în 1994.

Fiul, de meserie inginer mecanic, este în timpul său liber voluntar în acest serviciu de urgență. A preluat de la tatăl său dorință de a salva vieți și ar vrea să transmită acest spirit și copiilor săi.

Maximilian Muller, voluntar SMURD: „Acum 26 de ani, el când a început, a venit cu ajutoare din Germania în mare parte și cu dorința de a ajuta, cu un know-how oarecare din Germania. El a practicat acolo mulți ani partea asta de medicină de urgență și partea de paramedic, a venit cu cunoștințele și a dat mai departe la colegii care au început în perioada aceea.”

Alți zeci de tineri participă la intervenții dificile, alaturi de echipajele Smurd. Mulți sunt studenți la medicină, și nu au dat înapoi în starea de urgență, și nici acum, când este mare nevoie de oameni cu experiență în teren, complet diferită de cea din spital.

Cristian Ursu, medic SMURD Cluj: „Experiența mea este veche, se apropie de 15 ani. Mă ține în SMURD în primul rând colectivul, oamenii alături de care avem ocazia să lucrăm zi de zi. Medicii, asistenții, voluntarii, copiii ăștia extraordinari care sunt la UMF, precum și partenerii noștri de la ISU, pompierii. Mergi pe stradă, ajuți oamenii în suferință, te duci în casele oamenilor atunci când au nevoie de tine.”

Numai în Cluj, cele 14 echipaje SMURD intervin la aproximativ 45 de cazuri zilnic.

Ioan Moldovan, inspector șef al ISU Cluj: „Anul trecut am ajuns la vreo 80 și ceva de mii, iar cumulat cu anul ăsta suntem aproape de o sută de mii de intervenții. În fiecare zi este o provocare pentru noi în ceea ce privește cazurile pe care le avem.”

Ca avantaj, pe lângă experiența foarte utilă, tinerii primesc adeverințe de voluntariat, care îi ajută să fie acceptați în diverse proiecte educaționale.


VIDEO PROTVPLUS.RO