Zeci de mii de voluntari, implicați în testarea unui vaccin contra Covid-19. Când va fi gata

Ultima actualizare: 28-07-2020 20:00

La șase luni de când Organizația Mondială a Sănătății declara SARS-COV-2 urgență sanitară, la nivel global au murit peste 660 de mii de oameni și aproape 17 milioane s-au infectat cu noul virus.

Un milion, doar în ultimele patru zile. Statele Unite rămân epicentrul pandemiei. Tot acolo, a intrat în ultima fază un vaccin experimental de care se leagă toate speranțele omenirii. Sunt implicați zeci de mii de voluntari.

Medic: „Connor, am vești grozave. Am injectat primul pacient.”

S-a întâmplat la prima oră, într-o clinică din Savannah, Georgia, primul pacient fiind o prezentatoare de știri, foarte cunoscută în comunitate.

Dr. Anthony Fauci:
"Este un eveniment cu adevărat memorabil în istoria vaccinării.”

Dawn Baker, participant la testarea vaccinului: „Categoric da. E entuziasmant pentru mine să fiu parte a acestei misiuni de salvare a vieților, în loc să stau speriată și să mă rog să scap.”

Dr. Francis Collins, Director, National Institutes of Health: „Este un moment semnificativ, care se întâmplă într-un ritm remarcabil de rapid în comparație cu procedurile obișnuite ale obținerii unui vaccin. Este posibil pentru că toate energiile sunt angajate în acest efort neîntrerupt din ianuarie încoace.”

30 de mii de oameni din nu mai puțin de 100 de orașe americane participă la studiul clinic al companiei de biotehnologie Moderna.

Medic: „În jur de 15.000 de americani vor fi injectați cu acest ser în cursul testării clinice. Cel de aici seamănă cu serul real, dar în realitate este placebo. Doar soluție salină, nu are niciun efect. Alți 15.000 de oameni vor fi injectați cu serul placebo. Ulterior, medicii vor constata cine ia virusul și cine nu.”

Voluntarii nu vor ști care dintre cele două tratamente li se administrează. După 28 de zile, vor primi o a doua doză a serului experimental. Apoi oamenii de stiintă vor urmări atent care dintre ei prezintă reacții adverse.

Au fost căutați cu precădere reprezentanți ai categoriilor de risc și ai minorităților, mult mai afectate de pandemie.

Dr. Paul Bradley, liderul studiului clinic: Vrem ca participanții la studiu să-și vadă de viețile lor în comunitate, să fie expuși fie că sunt cadre medicale, fie vânzători în supermarket, oricum ne interesează oameni din categoria de risc, adică expuși.”

Alte patru vaccinuri, în curs de testare

 

Faza a treia a testării unor vaccinuri este în curs pentru alte patru seruri: trei în China și unul în Marea Britanie. Vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford este testat și într-un spital COVID din Sao Paolo.

Nick Paton Walsh, corespondent CNN: „Întregului personal medical de aici i s-a oferit șansa să ia parte la studiul iniţiat de cei de la Oxford, punându-l într-o altă linie de pe front. Este o vânătoare urgentă pentru imunitate împotriva acestei boli.”

Denise Abranches, voluntar studiu: „Testarea acestui vaccin experimental are nevoie de mai mulţi oameni ca noi, cu un risc ridicat de contaminare. Este foarte dificil să stai departe de oamenii pe care îi iubești.”

Până la rezultate concludente, specialiștii nu obosesc să atragă atenția asupra măsurilor simple, dar salvatoare:

Dr. Anthony Fauci: „Elementele fundamentale sunt evitarea aglomerațiilor, distanțarea fizică, purtarea generalizată a măștilor, închiderea barurilor, igiena mâinilor. Toate astea contează și fac diferența!”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO