Vinul va fi mai dulce și mai gustos, însă redus cantitativ

Ultimul update: Marti 15 August 2017 15:16
Data publicarii: Duminica 13 August 2017 19:43
Categorie: Social

Boabele de struguri sclipesc în acest an mai ceva ca rubinele în mâinile viticultorilor. Soare a fost din belşug şi au acumulat multe zaharuri. Aşadar vom avea un vin bun şi dulce însă mai puţin cantitativ.

Pentru proprietarii de podgorii, profitul se joacă, la capitolul calitate.

Anul acesta se anunţă un an bun pentru vin, cel puţin în vestul ţării. Viticultorii au păstrat doar un singur ciorchine la bază pentru o calitate mai bună şi au tăiat frunzele astfel încât strugurii să nu fie arşi de soarele extrem de puternic din ultimele două luni.

Gheorghe Iova, director general Cramele Recaş: "Dacă Dumnezeu ne mai dă o ploaie pe sfârşit de săptămână şi sigur fără grindină şi incidente, poate fi un an de super calitate.

"Strugurele este un iubitor de soare" e un proverb francez care spune că nu suportă nici umbra nici măcar a celui care lucrează în vie, deci este iubitor de soare.

Afinele, grav afectate de vremea extremă. Cât au ajuns să coste

Chiar şi aşa excesul de soare dăunează strugurelui.

Ing. Ile Ionatan, Staţiunea de Cercetări Viticole Minis: "Am avut o perioadă de două luni de zile fără precipitaţii ceea ce a condus la diminuarea semnificativă a producţiei. Aşa trebuiau să arate boabele normale şi în partea însorită au fost opărite."

În celălalt colţ al ţării, în Moldova vinurilor de poveste, producătorii spun că licorile lor vor avea o calitate superioară celor obţinute în perioadele ploioase.

Ing. Adrian Tălmaciu Casă de Vinuri Huşi: „Să vedem cum se manifestă timpul. Cantitatea de zahăr se va face mai repede până în prezent. Plantaţia se află în condiţii foarte bune şi aşteptăm să nu ne joace feste natura: calamităţi, ploi, vijelii, grindină. Muncă noastră nu e în zadar, dar satisfacţia trebuie să o avem."

Vasile Mereuţă, director economic: "Via are nevoie de soare, dar nici prea mult pentru recolte bune. Cantitate mai puţină de struguri, dar vin mai bun calitativ."

Aici, unul dintre soiurile cele mai cunoscute este Zgihara de Huşi, un vin alb, uşor acidulat, cu tărie alcoolică redusă, bun prieten al meselor lungi şi îmbelşugate. Era preferatul, lui Ştefan cel Mare spun istoricii. Însă viticultorii de aici se mândresc şi cu soiuri nobile.

Acum producătorii de vinuri mai au de aşteptat o luna sau două până când vor începe muncă din vie în cramă.

Producătorii de pepeni din Dăbuleni își vând marfa pe stradă, în caniculă

Producătorii de pepeni din Dăbuleni își vând marfa pe stradă, în caniculă

VIDEO PROTVPLUS.RO

VORBESTE LUMEA

Roxana Ciuhulescu vreau ADN-ul copilului

Roxana Ciuhulescu, detalii despre recoltarea celulelor stem si evolutia sarcinii




02:59

GOSPODAR FARA PERECHE

Alin Bobina stie exact cum arata femeia ideala pentru el! Afla si tu, da play!

Vrei sa-l cunosti pe Alin Bobina? Inscrie-te pe https://gospodarfarapereche.protv.ro




03:16

LA MARUTA

Andra Gogan, anunt important pentru fani

Andra Gogan isi lanseaza noua piesa, alaturi de fratele sau




06:06

LA MARUTA

Gospodarul Dorin Nacreala a facut pariu cu Catalin Maruta! Cine a castigat

Cine a castigat?,,Bravo, o sa-ti gasesti o doamna adevarata, iute ca tine!"




08:08

LA MARUTA

Gheorghe Filip, politistul nepereche

Gheorghe Filip, purtatorul de curvand IPJ Harghita, un artist desavarsit




23:06

LA MARUTA

Angela Rusu, cu 22 de kilograme mai slaba

Cu dieta, Angela Rusu a reusit sa piarda in greutate 22 de kilograme, in decursul unui an de zile




16:44

GOSPODAR FARA PERECHE

Dan, haiducul de la Bobicesti, isi cauta o sotie care iubeasca la fel de mult caii, ca si el

Vrei sa-l cunosti pe Dan Dicu? Inscrie-te pe https://gospodarfarapereche.protv.ro




03:35

VORBESTE LUMEA

Si-au transformat visele in realitate

Monica Barladeanu alaturi de fratele sau, in platoul Vorbeste Lumea




13:27

VORBESTE LUMEA

Regii si reginele internetului

Emil Rengle, Liviu Teodorescu si Mimi, despre vlog si viata de influencer >>>




11:05

VORBESTE LUMEA

Gradina Ioanei Ginghina, un loc de poveste

Ioana Ginghina ne prezinta casa si gradina acesteia




05:25
foodstory

Cum să faci înghețată dintr-un singur ingredient

Tips & tricks: Cum să faci rapid varză murată în borcan

Cea mai bună metodă de sotat ciupercile

Proiectul inedit care ar putea pune capăt hranei nesănătoase în grădiniţe şi şcoli

Profit de 10 ori mai mare pentru fermierii care au ales să cultive porumbul timpuriu. E mai sănătos ca pâinea

5 femei bucătar pe care trebuie să le urmărești pe Instagram

cotlet de porc

Cum să gătești un cotlet de porc precum un steak

6 lucruri pe care trebuie să le știi despre laptele de migdale

"S.O.S Cazino!", o campanie lansată de organizatorii Neversea pentru a salva Cazinoul din Constanța

Puii de barză primesc inele de identificare în Mureș. ”Urmărim când se întorc în anii viitori”

Viral pe Facebook. VIDEO cu înalți preoți care vin la slujbă cu mașini de lux

Ce trebuie să știi despre rubarbă înainte de a o folosi în bucătărie