Vinul va fi mai dulce și mai gustos, însă redus cantitativ
Boabele de struguri sclipesc în acest an mai ceva ca rubinele în mâinile viticultorilor. Soare a fost din belşug şi au acumulat multe zaharuri. Aşadar vom avea un vin bun şi dulce însă mai puţin cantitativ.
Pentru proprietarii de podgorii, profitul se joacă, la capitolul calitate.
Anul acesta se anunţă un an bun pentru vin, cel puţin în vestul ţării. Viticultorii au păstrat doar un singur ciorchine la bază pentru o calitate mai bună şi au tăiat frunzele astfel încât strugurii să nu fie arşi de soarele extrem de puternic din ultimele două luni.
Gheorghe Iova, director general Cramele Recaş: "Dacă Dumnezeu ne mai dă o ploaie pe sfârşit de săptămână şi sigur fără grindină şi incidente, poate fi un an de super calitate.
"Strugurele este un iubitor de soare" e un proverb francez care spune că nu suportă nici umbra nici măcar a celui care lucrează în vie, deci este iubitor de soare.
Chiar şi aşa excesul de soare dăunează strugurelui.
Ing. Ile Ionatan, Staţiunea de Cercetări Viticole Minis: "Am avut o perioadă de două luni de zile fără precipitaţii ceea ce a condus la diminuarea semnificativă a producţiei. Aşa trebuiau să arate boabele normale şi în partea însorită au fost opărite."
În celălalt colţ al ţării, în Moldova vinurilor de poveste, producătorii spun că licorile lor vor avea o calitate superioară celor obţinute în perioadele ploioase.
Ing. Adrian Tălmaciu Casă de Vinuri Huşi: „Să vedem cum se manifestă timpul. Cantitatea de zahăr se va face mai repede până în prezent. Plantaţia se află în condiţii foarte bune şi aşteptăm să nu ne joace feste natura: calamităţi, ploi, vijelii, grindină. Muncă noastră nu e în zadar, dar satisfacţia trebuie să o avem."
Vasile Mereuţă, director economic: "Via are nevoie de soare, dar nici prea mult pentru recolte bune. Cantitate mai puţină de struguri, dar vin mai bun calitativ."
Aici, unul dintre soiurile cele mai cunoscute este Zgihara de Huşi, un vin alb, uşor acidulat, cu tărie alcoolică redusă, bun prieten al meselor lungi şi îmbelşugate. Era preferatul, lui Ştefan cel Mare spun istoricii. Însă viticultorii de aici se mândresc şi cu soiuri nobile.
Acum producătorii de vinuri mai au de aşteptat o luna sau două până când vor începe muncă din vie în cramă.