Fermierii nu gasesc zilieri si risca sa ramana cu recolta in camp. Asistat social: "Nu putem sta in soare, murim!"
Oricat de buna ar fi recolta de anul acesta, risca sa ramana in camp. Fermierii nu gasesc suficienti zilieri. Asistatii sociali prefera pe romaneste "sa taie frunza la caini" si sa incaseze fara sa faca nimic banii de la stat.
Acest lucru este posibil si pentru ca primarii se fac ca nu vad acest lucru, in loc sa ii penalizeze. Oricum, cei mai multi isi fac rost si de scutiri medicale si in felul acesta se asigura ca nu o sa ii omoare munca.
Simon Idita are 7.000 de metri patrati de solarii la Plesoiu in Olt si ar avea nevoie de minim 5 oameni sa il ajute, insa prea putini vor sa munceasca.
Fermier: "Ati putea sa veniti la cules de vinete, la carat, la sters, la impachetat?"
Asistat social: " Mai ales pe caldura nu putem sa stam in soare, mai ales in solare, murim."
Astfel de discutii au loc zilnic. Desi nu au de lucru cei care traiesc din banii de la stat spun ca munca la camp sau in solarii le face rau.
Asistat social: "Nu ma duc. Mai bine stau si mananc o ceapa cu paine in curtea mea."
Si asta desi fermierii le asigura conditii decente.
Simon Idita, fermier: "Trei mese pe zi, bineinteles transportul chiar daca ii iei de la 20 de km, la 30, trebuie sa te duci sa ii duci acasa. Incercam sa ne dam noi dupa ei, nu ei dupa noi pentru ca nu ii mai gasim."
Liliana Dumitru, fermier: "Nu vin pentru ca la primarie se duc cateva ore si atat, mai un pic la racoare, mai trag chiulul, mai asa. Eu ca sa iau fetele la treaba trebuie sa merg in doua sate invecinate."
Ca situatia este disperta s-a convins si noul primar al orasului Lupeni care a creat 10 posturi de muncitori necalificati in cadrul primariei. Desi salariul net este de 1600 de lei, posturile sunt tot vacante.
Lucian Rasmerita, primar municipiul Lupeni: "Surprinderea mea a fost cand am sunat dupa 3-4 zile sa intreb cati oameni au sunat sa se angajeze, nici un telefon."
In oras sunt 160 de asistati social, care primesc cateva sute de lei pe luna. Chit ca in mod normal ar trebui sa presteze munca in folosul comunitatii, cei mai multi au adus scutiri medicale asa ca stau degeaba. Intrebarea este de ce autoritatile nu ii iau la intrebari si pe doctori.
Sursa: Pro TV
Etichete: fermieri, munca, recolta, asistati social, zilier,
Dată publicare:
30-07-2017 17:51