Afinele, grav afectate de vremea extremă. Cât au ajuns să coste
Vremea extremă din acest an a afectat dramatic fructele de pădure, în special afinele numite de italieni şi ''aurul negru''. Din această cauza cultivatorii sunt disperaţi pentru ca nu pot să onoreze comenzile primite la scară mare din străinătate.
Dacă nu vreţi cantităţi industriale, găsiţi afine şi în piaţă, însă, cele culese din pădure costa 20 de lei kilogramul.
S-au dus vremurile în care Centrul de Colectare a Fructelor din Bistriţa exportă peste o mie de tone de afine. Anul acesta îngheţul din toiul primăverii a făcut prăpăd, iar depozitele sunt goale.
Dacă anul trecut într-un depozit se aflau 80 de tone de afine, anul acesta s-au strâns doar 20. Comenzile străinilor nu vor putea fi onorate în condiţiile în care un singur comerciant a cerut 60 de tone de fructe.
Comenzile cele mai importante vin de obicei din Germania. Nemţii plătesc până la 3.000 de euro pe o tonă de fructe de pădure.
Reprezentanţii centrului din Bistriţa cumpără un kilogram de afine sălbatice cu 9 lei, de la culegători. Pentru că muncă este migăloasă, aceştia încearcă să vândă fructele pe cont propriu, în pieţe, la un preţ dublu.
"20 de lei kilogramul. Sunt puţine anul acesta că le-a zdrobit gheaţă, au venit ploi, a fost frig, au îngheţat. Lumea cumpără că sunt foarte bune, conţin multe vitamine."
Situaţia nu-i mai fericită nici în Maramureş. Direcţia Silvică abia a adunat 2 tone, faţă de 16 anul trecut.
"- Câte kg reuşiţi să vindeţi într-o zi?
- 30-40 de kilograme, 20, depinde de clienţi..."
Afinele au efecte terapeutice şi ajută la îmbunătăţirea vederii şi a funcţiilor creierului. Bogate în vitaminele A, B, C, E şi F, fructele cu gust dulce acrişor pot preveni bolile cardiovasculare.
Şi murele se culeg în această perioada.
"Fructul trebuie să afie negru complet. Dacă nu se desprinde uşor de pe rug mai trebuie lăsat măcar o zi. Dacă se desprinde uşor este perfect pentru consum."
Aceste sfaturi sunt oferite gratuit de un gospodar care se mândreşte cu o plantaţie de mure ce se întinde pe jumătate de hectar, la zece kilometri de Bacău. Clienţii care îi bat la poartă sunt poftiţi să îşi culeagă singuri marfă.
Cristian Totolea, cultivator: "Ideea mi-a venit acum 3 ani. Ideea porţilor deschise am copiat-o de afară unde am văzut că îţi poţi culege singur fructele şi îţi alegi singur calitatea lor."
Se plăteşte doar cantitatea de fructe cu care ajungeţi la cantar. Un kilogram de mure costă şapte lei. Şi tot ce puteţi mânca în timp ce culegeţi este cadou din partea cultivatorului.
Porţile plantatiei sunt deschise în fiecare weekend până la sfârşitul acestei luni.