Fermierii au productie dubla de piersici, dar pietele sunt invadate de cele din Grecia. "Nici la pretul asta nu vor sa o ia"
Vara este in toi, iar in Oltenia piersicii stau sa se rupa sub greutatea fructelor in parg. Gospodarii spun ca daca anul trecut au recoltat cel mult 10 tone la hectar, acum productia este dubla.
Cu toate acestea, pietele sunt invadate de piersici aduse din Grecia. Comerciantii prefera sa vanda fructe aratoase si ieftine, dar fara gust.
La Dabuleni, in judetul Dolj, piersicii nu au mai fost atat de incarcati de ani de zile. In plus, nisipurile de aici sunt ideale pentru fructele sanatoase.
Fermier: "Nu retin substantele chimice, noi putem sa facem o fertilizare si el se spala ca o sita, nu retine nimic."
In medie, fiecare pom a produs cate 50 de kilograme.
Stan Iancu, pomicultor: "Noi am avut o productie bio, suntem fara tratamente chimice, fara ingrasaminte chimice. Dar preturile sunt foarte mici, noi am pornit de la 2 lei / kilogram. In piata era 5 si majoritatea productiei am dat-o cu 1,5 lei, deci preturi foarte mici. Si nici la pretul asta nu vor sa o ia pentu ca vezi Doamne iau mai frumoase si mai ieftine de la greci."
Pomicultor: "Prin rupere, piersica romaneasca are pulpa de la coaja si pana la sambure, de aceeasi culoare si foarte ferma. Piersica care vine de afara are 2 milimetri de pielita foarte colorata. In jos, gustul e fad."
Ca sa nu ramana cu marfa nevanduta, un fermier a cautat diverse solutii.
Petre Nita, pomicultor: "Am avut anunt dat pe net si vin si ia de aici din plantatie."
Din pacate, vanzatorii prefera marile piete de gros din tara.
In toata acesta harababura, primii care pierd sunt consumatorii. Tarabele cu fructe romanesti, nu prea aratoase, dar gustoase, sunt foarte rare.