Viața de părinte în vreme de pademie. Sfaturile specialiștilor pentru această perioadă
Părinții sunt supuși unei presiuni uriașe în aceste zile. Mulți lucrează de acasă și împart spațiul cu fetițe și băieți plini de energie.
Pentru a putea munci în liniște, unii părinți au relaxat deja restricțiile la televizor, tabletă sau telefon. Psihologii spun că în această perioadă stresantă pot fi renegociate condițiile atât timp cât adulții au grijă să păstreze controlul.
Copiii au cucerit fiecare colţ din casă, pe care l-au transformat după nevoile şi dorinţele lor.
Mai norocoşi sunt părinţii ai căror copii pot face şcoala online şi sunt în mare parte din zi ocupaţi.
Pentru părinţi, aceste vremuri pot genera multă nelinişte. Spaţiile mici în care locuiesc devin parcă şi mai mici. Nu mai au sprijin de la bone sau bunici, dar nici metode de relaxare. Intervine oboseala, irascibilitatea şi epuizarea.
Fabian Radu, terapeut: "E momentul să fim mai flexibili, e momentul să renunţăm la ideea de a fi părinţii perfecţi dacă cumva o aveam".
În jur de 3 mii de părinţi s-au unit într-un grup, pe facebook, unde împărtăşesc provocările acestei perioade.
Depăşiţi, mulţi recunosc că îşi lasă copiii mai mult timp "la ecrane". Specialiştii recomandă că soţii să încerce să se ocupe alternativ de copii.
Fabian Radu: "Părintele fiind cel mai matur dintre cele două părţi este bine să medieze cumva lucrurile şi de ce nu să fie un exemplu pentru copil."
Dacă adulţii simt că au nevoie de suport pentru a depăşi aceste vremuri care generează nelinişte, pot cere ajutor.
Dacă aveţi nevoie de sprijin sau de un sfat aveţi la dispoziţie o linie verde (0800070030), unde puteţi primiţi, gratuit, suport psihologic.
Ambasador pentru Comunitate este un proiect conceput special pentru voi. Terapeuţii vă pot oferi soluţii, adaptate fiecărei situaţii.
De asemenea, vă pot oferi cuvintele potrivite de încurajare, de care cu toţii avem nevoie, în această perioadă.