Peste 10.000 de persoane, sancționate în ultimele două zile. Ce pot face cei care nu pot plăti amenda
În plină pandemie apar noi dovezi de inconștiență din partea unor oameni care n-au înțeles că trebuie să păstreze distanță și să limiteze prezența, inclusiv la cele mai importante evenimente.
Așa s-a întâmplat la Craiova și Baia Mare, unde polițiștii și jandarmii au intervenit în forță și i-au amendat pe cei care participau la o logodnă și la o înmormântare.
În Baia Mare, oamenilor le-a păsat atât de puțin de restricții încât au transmis live, pe facebook, o înmormântare deși încălcau flagrant restricțiile. Ar fi trebuit să participe cel mult 8 persoane, însă în cimitir s-au strâns 15. Culmea este faptul că în filmare apar și oameni ai legii, care însă nu par să schițeze niciun gest să îi îndepărteze, ci asistă de pe margine.
Până la urmă, la înmormântare au ajuns alți polițiști, jandarmi și militari care au început să împartă amenzi. Iar colegii care n-ar fi reacționat trebuie acum să dea explicații.
Dan Bucă, purtător de cuvânt prefectura Maramureș: "Persoanele care au rămas în zona cimitirului sunt identificate și vor fi sancționate pentru nerespectarea ordonanțelor militare. De asemenea, conducerea Inspectoratului de Poliție a județului Maramureș a dispus efectuarea de verificări cu privire la modalitatea de intervenție a polițiștilor, urmând a fi luate măsuri".
La Craiova, în schimb, aproape 100 de persoane au spus prezent la o logodnă. Petrecerea a fost întreruptă de polițiști care le-au dat amenzi tuturor.
Viitorii miri au pornit cu stângul pe noul drum, cu o amendă usturătoare în buzunar. Ba chiar cu două de persoană. Petrecăreții care nu aveau la ei nici declarația pe propria răspundere au fost amendați de două ori.
Cosmin Grădinaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj: "În total, polițiștii în urmă acțiunii desfășurate au legitimat 62 de persoane cărora le-au fost aplicate 112 sancțiuni contravenționale, toate pentru încălcarea prevederilor ordonanțelor militare. Valoarea sancțiunilor aplicate de oamenii legii este de 131.000 de lei."
Doar în ultimele două zile au fost amendate peste 10.000 de persoane. Se adaugă celor peste 200.000 deja amendate. S-au adunat în jur de 90 de milioane de euro, care ar trebui să ajungă la bugetul de stat, nu la cel local, cum se întâmplă până acum. Cu acești bani s-ar putea susține, de exemplu, programul național de oncologie pe două luni.
Cei care nu pot plăti și nici nu au bunuri care să fie executate silit, ar putea presta muncă în folosul comunității, dacă un judecător decide asta.