Două luni de la primul caz de COVID-19 în România. Cum a fost afectată țara noastră de noul coronavirus

×
Codul embed a fost copiat

La două luni de când a fost confirmat primul caz de COVID 19, România a ajuns la 11.036 de îmbolnăviri la nivel național și 608 decese.

Pe lista morții a intrat astăzi și un medic de 46 de ani din Suceava.

Izolarea și numărul tot mai mare de infectări alimentează frica oamenilor de a merge la spital pentru alte afecțiuni. În plus, Organizația Mondială a Sănătății avertizează că oamenii vindecați de COVID-19 nu au neapărat și anticorpii necesari pentru a fi protejați de o a doua îmbolnăvire.

Două luni de la prima îmbolnăvire de COVID-19 în România

 

Sunt două luni de când România a apărut pe harta statelor în care noul coronavirus face victime.

Pe 26 februarie 2020 este anunțat primul caz: pacientul numărul 1 - un bărbat de 25 de ani din Gorj. 60 de zile mai târziu am ajuns la 11.036 de infectări. 401 cazuri noi au fost înregistrate numai în ultimele 24 de ore.

Citește și
bani
Ce se întâmplă cu plata șomajului tehnic. Anunțul lui Florin Cîțu

Dr. Simin-Aysel Florescu, director medical, spitalul Victor Babeș: „Ce vedem noi, clinicienii din spital, este o creștere ușoară a numărului de cazuri în fiecare zi, dar o creștere rezonabilă, care este dublată și de externări ale pacienților vindecați. Așa că una peste alta, numărul de cazuri se menține într-un platou la nivel de spital”.

Radu Tincu, medic primar ATI, toxicologie, Spitalul de urgență Floreasca: „Pacienții din România, comparativ cu alte țări, au o vârstă mult mai mică. Discutăm de pacienți cuprinși undeva între 45 și 50 de ani”.

Medicii luptă „în orb” cu noul virus

 

 

La patru luni de când omenirea a fost lovită de pandemie, după izbucnirea focarelor din China, medici din toată lumea luptă în orb, cât timp nu a fost descoperit un vaccin și nu există un tratament clar împotriva acestei boli.

Dr. Simin-Aysel Florescu: „Ce știm sigur este că plasma recoltată de la cei care s-au vindecat poate fi utilizată terapeutic. Acesta este un lucru încurajator și s-ar putea să fie un argument că imunitatea după boală ar fi eficientă”.

Dr. Ștefan Lazăr, medic specialist în boli infecțioase, Spitalul Victor Babeș: „Vă dați seama că ne uităm, suntem aici, toți colegii, încercăm să căpătăm informații. Din păcate, informațiile nu sunt foarte multe și nu sunt sigure. Din păcate, încă nu există studii finalizate pe care să ne putem baza. E o boală care ține de patru luni, ca să zic așa, și umanitatea nu reușește să o înțeleagă pe deplin”.

De menționat că primele cazuri de la noi s-au înregistrat odată cu întoarcerea unor români din străinătate, din țări ca Italia, Spania sau Marea Britanie.

Așa au apărut focarele de la Suceava și, mai târziu, de la Țăndărei. Apoi, rând pe rând, în alte regiuni din țară cunoscute pentru migrația populației către Occident.

Dr. Simin-Aysel Florescu: „Pentru noi, ca medici, a fost o perioada instructivă din punct de vedere al organizării. Și a trebuit să învățăm din mers tot ce înseamnă această boală nouă. Pacienții, cea mai mare parte, înțeleg situația în care se află atât ei, cât și sistemul medical, înțeleg că e o boală pe care abia acum o învățăm și de ce să se supere pe noi dacă nu știm încă tot ce se poate despre ea și nu avem un tratament eficient”.

Măsuri de restricționare a circulației, luate de autorități

 

 

România a luat treptat măsuri de restricționare a circulației. Ordonanța militară care a limitat deplasările populației doar la serviciu, cumpărături și farmacie s-a dat după ce
foarte mulți oameni au ieșit la iarbă verde prin parcuri și păduri, deși fuseseră sfătuiți să rămână acasă.

În aceste două luni, numărul celor răpuși de COVID-19 a ajuns la 600. Cele mai multe decese au fost raportate sâmbătă, 34 la număr. Iar cea mai tânăra victima este din Vrancea și avea doar 21 de ani.

Marea temere a autorităților pentru răspândirea virusului a fost în momentul sărbătorilor Pascale. Însă de Paștele catolic, dar și de cel ortodox, românii au înțeles, mai mult forțați de amenzile mari și măsurile stricte, să nu intre în contact unii cu alții.

Epidemia de COVID-19, pe pantă ascendentă, în continuare

 

 

 

Suntem în continuare pe pantă ascendentă, iar COVID-19 a făcut victime și în rândul celor aflați în linia întâi: doi medici de la Constanța și Suceava, două asistente și un ambulanțier au murit, iar câteva sute de cadre medicale sunt infectate.

Se înregistrează îmbolnăviri și în rândul polițiștilor și militarilor. Cel mai recent caz a fost anunțat la Craiova. Opt jandarmi au fost confirmați pozitiv după misiuni pe teren.

Anca Ochianu, consilier al prefectului județului Dolj: „Persoanele au prezentat simptome, fiind testate în ziua de 25 aprilie a.c. Menţionăm că la nivelul unităţii, au fost dispuse măsuri de izolare la domiciliu pentru 17 persoane”.

Pe de altă parte 3054 de pacienți infectați cu COVID-19 sunt deja vindecați.

Oferă COVID-19 imunitate față de o a doua îmbolnăvire?

 

 

Dar, atenție! Nimeni nu este imun în fața virusului, spun specialiștii. Aceștia atrag atenția să respectăm măsurile de protecție și de distanțare socială.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nu există probe care să arate că cei care s-au vindecat deja de COVID-19 au dezvoltat anticorpii necesari care să-i protejeze de o nouă îmbolnăvire. Iar cei cei care nu s-au îmbolnăvit încă merg în număr tot mai mic la spital, chiar dacă se confruntă cu o altă afectiune. Și asta pentru că oamenii se tem să nu se infecteze cu noul coronavirus dacă ajung cumva la spital.

Încă de luna trecută, ministrul Sănătății anunța că vârful îmbolnăvirilor va fi atins la sfârșitul acestei luni, când nu este exclus ca de la 11.000 de cazuri să ajungem la 20.000.

Dr. Simin-Aysel Florescu: „Eu aș speră să nu iasă toată lumea în stradă. Dacă se apucă să iasă toți în stradă, va fi o problema mare. Chiar și cu măști. Da, va duce la excedarea transmisiei de până acum și excedarea sistemului medical și ar trebui toate să se facă gradual”.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Peste 10.000 de persoane, sancționate în ultimele două zile. Ce pot face cei care nu pot plăti amenda
Peste 10.000 de persoane, sancționate în ultimele două zile. Ce pot face cei care nu pot plăti amenda

În plină pandemie apar noi dovezi de inconștiență din partea unor oameni care n-au înțeles că trebuie să păstreze distanță și să limiteze prezența, inclusiv la cele mai importante evenimente.

Ce se întâmplă cu plata șomajului tehnic. Anunțul lui Florin Cîțu
Ce se întâmplă cu plata șomajului tehnic. Anunțul lui Florin Cîțu

Ce se întâmplă cu plata șomajului tehnic. Anunțul lui Florin Cîțu

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.