Cum au petrecut romanii noaptea de Inviere. Lumina sfanta de la Ierusalim a ajuns in casele credinciosilor. GALERIE FOTO

Ultima actualizare: 22-04-2014 06:54

Histos a Inviat. A venit, a biruit moartea si a deschis portile Raiului! Bucurati-va de acest miracol, dar si de minunea de a ne avea unii pe ceilalti. 

A venit momentul sa ne oprim pentru o clipa din goana pentru cele lumesti si sa ne ingrijim de suflet. Lumina lui Hristos, Lumina Invierii, a Renasterii, a Sperantei a ajuns in Moldova, Transilvania, Banat, Dobrogea si Tara Romaneasca. La tara sau la oras. In ploaie sau pe cer senin. In fata ei nu mai exista bogati sau saraci. Exista doar credinta si dragoste multa de Dumnezeu si de semeni.

In marile orase ale tarii, credinciosii au fost in numar mare la biserica sa ia Sfanta Lumina si sa o duca acasa.

In Bucuresti, la Catedrala Sfantul Iosif, romanii, cu mic si mare, au participat la slujba.

In Constanta, oamenii s-au ingramadit sa ia cat mai repede Lumina de la Ierusalim.

La Timisoara, credinciosii, unii cu copiii in brate, au primit Lumina Invierii cu zambetul pe buze.

Cei din Bistrita au participat de asemenea in numar mare la slujba din noaptea de sambata spre duminica, au luat Sfanta Lumina si au plecat acasa mai impacati cu ei insisi.

Lumina sfanta a ajuns cu intarziere in Romania

Delegatia Patriarhiei Romane a ajuns pe Aeroportul "Henri Coanda" Otopeni, in jurul orei 20.30, cu o intarziere de aproximativ o ora si jumatate, din cauza ca a decolat tarziu de la Ierusalim, dat fiind numarul mare de delegatii care au mers sambata sa ia lumina de la Mormantul Sfant.

La Salonul Oficial al Aeroportului Otopeni, au asteptat prelati reprezentanti ai eparhiilor Mitropoliei Munteniei si Dobrogei sa ia Lumina Sfanta pentru a o imparti credinciosilor la slujba de Inviere.

In acelasi scop, Lumina Sfanta de la Ierusalim va fi dusa cu trei avioane la Suceava, Satu Mare, cu escala la Cluj-Napoca, si Timisoara, pentru clerul si credinciosii ortodocsi din restul tarii.
Delegatia Patriarhiei Romane la Ierusalim a fost coordonata de PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, care a aratat, la Otopeni, ca este al saselea an consecutiv in care Lumina Sfanta de la Ierusalim este adusa in tara, prin grija Patriarhului Daniel. Din delegatie au mai facut parte: Varlaam Ploiesteanul, episcop vicar patriarhal, Paisie Teodorescu, consilier patriarhal.

Patriarhul Daniel va oferi Lumina Sfanta clerului si credinciosilor prezenti la Catedrala patriarhala la slujba de Inviere.

Istoria luminii sfinte de la Ierusalim

Traditia Patriarhiei de a aduce in tara Lumina Sfanta de la Ierusalim a fost instituita in 2009 de PF Daniel. De aproape 2.000 de ani, una dintre cele mai mari minuni sarbatorite de crestinii ortodocsi este aprinderea miraculoasa a Sfintei Lumini in mormantul Mantuitorului Iisus Hristos, in Sambata Mare, la pranz, urmata de procesiunea prin centrul vechi al Ierusalimului.

Sambata dis-de-dimineata, dupa slujba Prohodului, toate luminile si toate candelele din Sfantul Mormant si din biserica in care se afla acesta se sting, se aseaza vata curata pe piatra de deasupra mormantului, apoi se pecetluieste usa mormantului in fata clerului si a intregii multimi cu doua panglici de panza alba, cu peceti din ceara la capete, asezate incrucisat.

Din acest moment, politistii israelieni pazesc Sfantul Mormant. In biserica devenita neincapatoare, se afla mii de oameni, veniti din toate colturile lumii, pentru a vedea minunea, povestesc cei care au fost martori la acest eveniment. Patriarhul, imbracat numai in stihar, vesmant care simbolizeaza giulgiurile cu care Iisus a fost infasurat in groapa, intra in paraclisul Sfantului Mormant, in timp ce un diacon tine un potir de aur foarte pretios si asteapta la usa.

La mormant, patriarhul ingenuncheaza stand cu capul plecat pe Sfanta Piatra si face rugaciunea tainica. Totul se petrece in tacere, toata lumea asteptand emotionata Sfanta Lumina. Numai arabii crestini alearga prin biserica, batand din palme, si, cu voci puternice, roaga pe Dumnezeu in limba lor sa vina lumina. Apoi, o adiere lina se simte pe deasupra pietrei Sfantului Mormant.

Adierea dispare, pe piatra incep sa apara stropi de lumina alba-albastruie, iar patriarhul Ierusalimului "aduna lumina cu mainile si o aseaza in vasul de aur". Luand doua buchete de lumanari, patriarhul le aprinde, din vas, si striga: "Veniti de primiti Lumina!", mai povestesc cei care au trait aceasta experienta. Deodata toate clopotele suna, patriarhul este ridicat pe maini de catre credinciosi si purtat prin toata biserica, pana la altar, impartind Sfanta Lumina multimii.

Apoi, diaconul duce vasul cu lumina in altar, aceasta fiind pastrata pana la urmatorul Paste. Delegatia romana prezenta la Sfantul Mormant ia lumina pe care o aduce apoi in tara.

Desi este considerata o ceremonie sfanta, focul, "lumina", sfant este aprins prin mijloace chimice, la contactul fosforului cu aerul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO