UNICEF: Peste o jumătate de milion de copii au fost forțați să plece din Ucraina de la începutul invaziei ruse
UNICEF arată că peste o jumătate de milion de copii au fost forțați să plece din Ucraina de la începutul invaziei ruse în țara lor.
Mulți dintre cei care fug sunt singuri și speriați. După un drum de peste o mie de kilometri cu trenul, un băiat de 11 ani a ajuns în Slovacia, fără părinți, doar cu un număr de telefon scris pe mână. În România câteva mii de copii speră să își revadă cât mai curând tații, rămași să lupte pe front, iar la granițele României cozile de refugiați se întind pe kilometri.
Acompaniată de plânsetele înăbușite ale copiilor doborâți de frică și oboseală, o mare de oameni așteaptă la punctul de frontieră Porubne ca să iasă din Ucraina, spre România.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Mulțimea se înghesuie printr-un coridor îngust, deliminat de garduri din sârmă, iar șirul de mame și copii se întinde pe sute de metri.
La minus 9 grade Celsius, trei copii s-au adăpostit de frig și de ninsoare lângă un cazan în care arde focul, iar mai departe, pe cel puțin 15 kilometri, este o coloană de mașini cu ucraineni care încearcă să ajungă prima dată la Siret, apoi cât mai departe de războiul care i-a alungat de acasă.
Refugiată: ”Suntem foarte obosiți și speriați. A fost cumplit, dar acum este în regulă.”
Români cu suflet mare îi întâmpină pe străini la graniță cu câte o porție de sarmale. Alții le-au plătit autobuze ca să îi ducă spre locurile de cazare.
Sunt însă și femei care refuză să plece din vamă pentru că îi așteaptă pe ai lor să reușească și ei să iasă din Ucraina.
Refugiat: ”Toată familia mea este aici. M-au așteptat pe mine. Nu au vrut să plece fără mine și de aceea au rămas aici. A fost un drum foarte stresant, pentru că am trecut prin orașe care au fost bombardate și a fost cu adevărat periculos.”
În fiecare oră, prin punctul de trecere ajung în România câte 400 de persoane. Oamenii spun că dincolo de graniță, pe partea ucraineană, vin câte o mie în tot acest timp.
Peste 260.000 de ucraineni au intrat în România în ultimele 12 zile. Aproape 200.000 au plecat mai departe.
Un tren cu 12 vagoane a adus în București aproape o mie de refugiați.
De când armata rusă a început invazia în Ucraina, peste un milion și jumătate de oameni au părăsit țara.
Organizația Națiunilor Unite spune că este cea mai mare criză a refugiaților după cel de-Al Doilea Război Mondial.
După un drum pe peste o mie de kilometri, un băiat de 11 ani a ajuns singur în Slovacia, având la el doar o pungă, pașaportul și un număr de telefon scris pe mână.
Mama băiatului: ”Sunt recunoscătoare că i-ați salvat viața copilului meu. Lângă orașul meu este o centrală nucleară în care au tras ocupanții. A fost în flăcări. Nu pot să îmi părăsesc mama, nu se poate mișca independent, așa că l-am trimis pe fiul meu singur într-un tren spre granița cu Slovacia. Vă rog să îi salvați pe copiii noștri ucraineni și să le oferiți un adăpost sigur.”
Un număr fără precedent de copii și-au părăsit casa de când a început războiul.
De o săptămână Liza este despărțită de tatăl ei. Ea este cu mama, în Galați, la o familie care le-a oferit adăpost, iar el este pe frontul din Ucraina, într-o brigadă de voluntari care încearcă să apere țara. Ultima dată când au vorbit la telefon bărbatul a încercat să își liniștească fata, chiar dacă în Odesa urmau să cadă din nou bombe.
Pe Valeria am întâlnit-o în Timiș alături de mama ei cu care încearcă să ajungă în vestul Europei. Fratele și tatăl ei au rămas să lupte în războiul pe care nimeni nu și-l dorea.
Adolscenta de 13 de ani vrea ca soldații ruși să plece din țara ei și Ucraina să fie primită în NATO.
Cu o poveste similară a ajuns în România și Maxim. Tătăl și fratele lui sunt pe frontul din Kiev.
Maxim, 16 ani: ”Îmi este frică pentru toată Ucraina.”
Oficialii ucraineni au anunțat că rachetele trase de armata rusă ar fi lovit peste 1.500 de imobile rezidențiale, 34 de spitale și 202 școli.
Sursa: Pro TV
Etichete: refugiati, razboi in ucraina, copii, invazie, UNICEF,
Dată publicare:
07-03-2022 19:51