Guvern: Copiii ucraineni vor avea aceleași drepturi la educație ca cei români, adulții se pot angaja fără viză de ședere

refugiati
StirilePROTV

Executivul a aprobat mai multe măsuri pentru sprijinirea refugiaților ucraineni de de pe teritoriul României.

”Pe teritoriul național se află peste 80.000 de cetățeni venii din Ucraina, din care 30.000 sunt minori. Oamenii au nevoie de asigurarea dreptului la sănătate. educație, muncă”, a spus Cărbunaru.

”Toți copiii ucraineni vor beneficia de aceleași drepturi la educație ca cei români”, a precizat reprezentantul Guvernului.

”Totodată, ei vor avea dreptul la cazare gratuită în internatele școlare, alocație de hrană, dreptul la cazarmament, respectiv: rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte, manuale”, se arată în documentul guvernamental.

Ce prevede Hotărârea de Guvern cu privire la copiii ucraineni refugiați în România:

 - Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare, va asigura resursa umană pentru cuprinderea tuturor minorilor în programele de învățământ, prin asigurarea resursei umane necesare desfășurării activităților didactice. În situația în care resursa umană este insuficientă, activitatea didactică și activitatea de consiliere școlară va putea fi realizată de studenții din universitățile de stat/particulare din România sau de cadre didactice pensionare.

Citește și
PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
Patriarhul Daniel trimite un mesaj de pace şi de ajutorare a refugiaţilor ucraineni, în urma războiului ”declanșat de Rusia”
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

 - De asemenea, copiii ucraineni vor beneficia de examinarea stării de sănătate în unităţile de învăţământ, iar în situația în care nu sunt vaccinați, pot beneficia de schema de vaccinare conform Programului național de vaccinare derulat de Ministerul Sănătății.

 - Statul român le va asigura și dreptul de a beneficia de gratuitate pentru toate categoriile de transport prevăzute de lege, pentru elevii orfani, elevii cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, dar și de dreptul la alocarea unor alimente de bază tuturor copiilor din învățământul primar și gimnazial acordate prin programele sociale aflate în derulare.

 -  În vederea cuprinderii studenților care provin din Ucraina în universitățile românești, Ministerul Educaţiei va putea aproba în anii universitari 2021-2022 și 2022-2023 universităţilor/instituţiilor de învăţământ superior un număr suplimentar de locuri – în limita a 20% din capacitatea de şcolarizare stabilită de Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior pentru programul de studii solicitat.

Cazare elevi și studenți

- Pentru refugiații cazați în spațiile unităților de învățământ preuniversitar de stat și private și instituțiilor de învățământ universitar de stat și private, se acordă o subvenție pentru cazare 50 lei/refugiat/zi și masă în cuantum de 20 lei/refugiat/zi, pe o perioadă de până la 90 de zile.

Protecția copilului

 - Un aspect important se referă la protecția copiilor ucraineni care vin în România, neînsoțiți. O problemă semnalată de societatea civilă din primele zile ale agresiunii militare.

 - Prin actul normativ aprobat astăzi, se reglementează statutul minorului neînsoțit ca fiind cetățeanul străin sau apatridul cu vârsta sub 18 ani, care a sosit în România neînsoțit de niciunul dintre părinți sau de un alt reprezentant legal ori care nu se găsește sub supravegherea legală a unei alte persoane.

 -  Pentru a asigura o intervenție integrată a instituțiilor implicate pentru protecția drepturilor copiilor, la nivelul fiecărui județ și, după caz, la nivelul fiecărui sector al municipiului București se constituie Grupul Operativ pentru Copiii Neînsoțiți. Rolul acestui grup este să identifice rapid măsura cea mai adecvată pentru protecția minorului neînsoțit. Coordonarea Grupului este asigurată de un reprezentant cu funcție de conducere din partea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Pentru a putea oferi protecție copiilor aflați în astfel de situații critice, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului pot angaja personal contractual pe durată determinate, care nu poate fi mai mare de 3 ani. Va fi asigurată astfel infrastructura administrativă și resursa umană necesară pentru a oferi protecție copiilor ucraineni care intră în România.

Protecția persoanelor cu dizabilități

 - Potrivit actului normativ, persoanele cu dizabilități însoțite sau neînsoțite, care rămân în România, au posibilitatea să beneficieze, la cerere, de serviciile sociale de protecție prevăzute de lege: locuințe protejate, centre de pregătire pentru viață independent, centre de abilitare și reabilitare, centre de îngrijire și asistență, centre respiro/criză.

 -  Persoanele vârstnice cu mobilitate redusă sau aflate în situație de dependență, care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi intră în România, au posibilitatea să beneficieze, la cerere, de serviciile sociale în conformitate cu legislația privind asistența socială a persoanelor vârstnice.

 -  De asemenea, pentru persoanele adulte cu dizabilități care provin de pe teritoriul Ucrainei și care nu dețin documente de identitate valabile, se propune inițierea procedurilor aplicabile în materia azilului, concomitent cu preluarea lor, la cerere, de către direcția generală de asistență socială și protecția copilului în vederea acordării serviciilor rezidențiale.

 -  Autoritățile administrației publice locale vor avea posibilitatea să angajeze asistenți sociali în cadrul serviciilor publice de asistență socială de la nivel local și județean și în cadrul serviciilor sociale în care sunt beneficiari care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi intră în România, în funcţie de nevoile acestora, pentru o durată determinată, dar nu mai mult de 3 ani.

Asistență medicală

 -  Cetățenii străini și apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina și nu solicită o formă de protecție în România potrivit Legii azilului, vor primi gratuit asistență medicală și tratament corespunzător pentru situații de urgență, prin sistemul național de asistență medicală de urgență. Serviciile medicale vor fi oferite în taberele temporare de cazare și asistență umanitară sau în locațiile de cazare stabilite de comitetele pentru situații de urgență.

 -  De asemenea, refugiații ucraineni vor fi incluși în programele naționale de sănătate publică pentru a beneficia de medicamente și asistență medicală adecvată.

 -  Sunt și alte reglementări care să simplifice și să faciliteze accesul oamenilor la serviciile medicale, cum ar fi aceea că accesul la pachetul de servicii de bază se acordă fără a fi necesară prezentarea biletului de trimitere.

Dreptul la muncă

 -  Setul de măsuri aprobate de Guvern cuprinde și soluții pentru a facilita accesul cetățenilor ucraineni pe piața muncii din România, astfel încât aceștia să-și poată asigura o sursă de venit din muncă. Acest fapt va contribui la o mai bună integrare a lor în perioada în care sunt nevoiți să rămână pe teritoriul României.

 -  Cetățenii ucraineni vor avea posibilitatea să se încadreze în muncă pe teritoriul României în baza declarației pe propria răspundere, dată angajatorului roman. Prin această declarație ei își asumă că îndeplinesc condiţiile de pregătire profesională şi experienţă în activitate necesare ocupării postului pe care urmează să fie încadrați şi că nu au antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare pe teritoriul României.

 -  De asemenea, cetățenii proveniți din Ucraina vor avea posibilitatea să se încadreze în muncă fără a fi necesară obținerea, de la misiunile diplomatice ale României în Ucraina, a vizei de ședere în scop de muncă. 

 -  Actul normativ include și mecanismul de decontare a serviciilor de asistență umanitară asigurate de statul român.


 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Masca nu mai este obligatorie după 8 martie. Guvernul nu mai prelungește starea de alertă
Masca nu mai este obligatorie după 8 martie. Guvernul nu mai prelungește starea de alertă

Guvernul a anunțat luni că starea de alertă nu va mai fi prelungită începând cu 8 martie, iar refugiații ucraineni vor beneficia de mai multe măsuri de sprijin din partea autorităților.

Patriarhul Daniel trimite un mesaj de pace şi de ajutorare a refugiaţilor ucraineni, în urma războiului ”declanșat de Rusia”
Patriarhul Daniel trimite un mesaj de pace şi de ajutorare a refugiaţilor ucraineni, în urma războiului ”declanșat de Rusia”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a adresat, luni, un nou mesaj de pace şi de continuare a ajutorării refugiaţilor ucraineni care tranzitează România.

GALERIE FOTO | Aproape 900 de refugiați ucraineni au ajuns în București cu trenul, din Republica Moldova
GALERIE FOTO | Aproape 900 de refugiați ucraineni au ajuns în București cu trenul, din Republica Moldova

Aproape 900 de refugiați ucraineni au ajuns luni după amiaza în București, cu un tren al CFR Călători care i-a preluat din Iași, unde au au fost aduși din Republica Moldova. CFR precizează că cetățenii din Ucraina călătoresc gratuit în România.

Crucea Roșie: Un coridor de evacuare din Mariupol era „minat”
Crucea Roșie: Un coridor de evacuare din Mariupol era „minat”

O rută de evacuare din Mariupol era "minată", a afirmat Crucea Roşie internaţională luni, după eşuarea unor tentative pentru evacuarea de civili din acest port asediat din sud-estul Ucrainei.

Călătoria refugiaților ucraineni spre siguranță, în România. Corespondență tulburătoare din Vama Siret, de la Rareș Năstase
Călătoria refugiaților ucraineni spre siguranță, în România. Corespondență tulburătoare din Vama Siret, de la Rareș Năstase

Corespondentul Știrilor PRO TV Rareș Năstase, alături de Răzvan Ispas și Dan Nițescu, se află la vama Siret de mai bine de o săptămână, de unde transmit constant cele mai noi informații despre refugiații ucraineni care vin în România.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia
Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant pentru crime de război în Gaza.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.