Unde e rosia romaneasca? Din 47.000 de hectare cultivate cu tomate, abia 10 % sunt soiuri romanesti
Cei care au asteptat sa se coaca rosiile romanesti, ca sa-si faca o salata savuroasa, au ajuns sa ofteze cu dezamagire: gustul tomatelor nu mai este cel de pe vremea bunicii.
Cand am cercetat fenomenul, am aflat si raspunsul: legumele de pe tarabele din piete nu mai au nici o legatura cu vechile soiuri romanesti. Chiar daca au crescut in pamantul nostru, semintele sunt din import.
In Vidra, o comuna de langa Bucuresti, cu traditie in legumicultura, fermierii nu mai folosesc de ani buni seminte romanesti.
Rosii romanesti! Cel putin asa le recomanda producatorii, pentru ca au crescut in propriile gradini. Insa semintele din care provin aceste rosii sunt din import. Asa ca rosii 100% romanesti vom avea abia incepand cu mijlocul lunii iulie.
Practic, noile soiuri sunt create special pentru taranii care vor productie bogata, numai de tomate mari frumoase, rezistente la transport. Din pacate, dupa selectii riguroase, dispare tocmai savoarea inconfundabila a rosiei.
Dana Constantinovici, biolog: "Nu se poate sa fii cu de toate, sa ai si gust, si rezistenta si productivitate. De obicei, undeva, ceva se pierde si de foarte multe ori se pierde, din pacate, la capitolul gust."
La randul lor, cumparatorii sunt dezamagiti: gustul de odinioara al unei rosii zemoase e de negasit.
Din 47.000 de hectare cultivate cu tomate, abia 10 % sunt soiuri romanesti, sustine ministerul Agriculturii. Si cele mai multe nici nu mai ajung pe piata, ci sunt consumate direct de tarani. Seminte romanesti se mai produc doar la institutele de cercetare, dar in cantitati foarte mici. Aici se gasesc vestitele soiuri "inima de bou", grasele, viorica ori sirianca. Grav e ca, fara investitii, si ele vor disparea de tot.
"Avem nevoie de utilaje pentru lucrat solul si intretinut culturile, echipamente de recoltare, echipamente de extragere, conditionare si ambalare a semintelor." - spune unul dintre agricultori.
Majoritatea rosiilor crescute la noi sunt din seminte aduse din Bulgaria, Olanda, Turcia si Israel.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, agricultura, fermieri, rosii, legume,
Dată publicare:
08-07-2012 19:16