Nici romanii nu mai cultiva rosii romanesti
Rosia romaneasca a ajuns o raritate.Chiar si in Prahova, de unde anual ajung pe piata romaneasca tone de rosii, se cultiva seminte aduse din Olanda, Bulgaria sau Franta.
Legumicultorii se scuza: soiurile romanesti nu sunt rentabile, pe cand cele straine atrag imediat privirile cumparatorilor si prin urmare aduc profit.
Dar socoteala de acasa nu prea se potriveste cu cea de la piata. La Balta Doamnei, in Prahova, 85 % din localnici se ocupa cu gradinaritul. Insa nimeni nu mai are rasaduri de rosii romanesti. Semintele sunt toate de import. Motivul…. se coc devreme.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Noi stim ca rosia romaneasca ar fi mai gustoasa adica poti sa faci orice din ea incepand de la tocatura de toamna pe cand cele olandeze sunt foarte aspectoase dar nu prea sunt gustoase, cotoroase.
Cultivarea rosiilor romanesti nu mai este o afacere pentru ca acestea se imbolnavesc repede, nu e sunt asa aratoase si nici nu tin prea mult dupa ce sunt culese.
Pana la urma tot piata dicteaza, spun legumicultorii. Cumparatorul se uita intai la pret, cred oamenii convinsi ca munca lor in solar e adevarata loterie in fiecare an. La piata sunt insa contrazisi.
Rosiile de import se vand acum cu cel putin 7 lei kilogramul. Pretul acestor legume va scadea abia cand pe piata vor fi scoase si asa zisele rosii romanesti, adica din gradinile legumicultorilor de pe la noi.