Un român mănâncă în medie pe zi 7 felii de franzelă. Câţi îşi fac pâinea acasă


Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Luni 25 Septembrie 2017 09:11
Categorie: Stiri Sociale

Mulţi români au ajuns să-şi prepare singuri pâinea, acasă, folosind aparatură de specialitate.

De pildă, doi tineri din judeţul Braşov, care şi-au deschis, la cererea vecinilor, o mică brutărie în localitatea Săcele. Ei ne dezvăluie şi reţeta: "Are făină integrală 100 la sută, maia, sare şi apă, stop! Nu trebuie să conţină foarte multe lucruri să fie bună pentru copt." Înainte de a intră însă în cuptor, pâinea se lasă la dospit cel puţin 24 de ore. Astfel va ieşi un preparat cu un indice glicemic scăzut, foarte săţios şi uşor de digerat.

Oferta de nerefuzat i-a atras într-o clipă şi pe clienţi. Studiile arată însă că peste 10% din oameni preferă să dospească pâinea în casă, folosind aparatură specială, iar costurile sunt minime. Dacă în urmă cu ceva timp, un român consumă peste 105 de kilograme de pâine pe an, acum consumul a scăzut la mai puţin de 99 de kilograme. Asta înseamnă că într-o zi, el se satură cu şapte felii de franzelă normală.

Într-o altă brutărie, de această dată din Braşov, o întâlnim pe Sorina, o fosta angajată a unei bănci, care a renunţat la tot şi s-a apucat să coacă pâine artizanală. Aici, o piţa mică, de 150 de grame, costă 3 lei, iar una mare ajunge la 10 lei. "Merge foarte bine şi făină de spelta, are nişte beneficii grozave, are mai multe minerale, mai multe vitamine că grâul clasic."

VIDEO PROTVPLUS.RO