Studii: Un roman din doi incearca sa manance sanatos. Un bucatar cu stea Michelin a venit cu un test pentru cealalta jumatate
Un roman din doi incearca sa manance sanatos dupa cum arata studiile recente. Ceilalti, care nu sunt atenti la alimentatie, ajung sa consume dublu fata de cat recomanda nutritionistii.
Pentru toti, vineri, cand este sarbatorita, Ziua Internationala a Alimentatiei, voluntarii Greenpeace, impreuna cu un chef elvetian cu o stea Michelin, au gatit sanatos si au mers pe strada ca sa testeze reactiile trecatorilor.
Ce ar putea iesi daca adunam intr-o bucatarie cinci gospodine si un renumit bucatar elvetian cu o stea Michelin? Niste combinatii inedite si delicioase la care putini s-ar fi gandit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Spaghete de castraveti, ravioli de sfecla, bruschete cu smochine si pere, iata cateva din gustarile cu care acesti bucatari, la invitatia Greenpeace, au incercat sa le arate oamenilor ca se poate manca bine si sanatos.
Cristina Toth, detinatoarea blog-ului "Diva in bucatarie" : "Cei tineri au fost receptivi si sunt mai deschisi la mancare sanatoasa. O parte din oamenii in varsta nu, raman la produsele traditionale: sarmale, ardei umpluti cu carne."
Chef Tobias Fetz, bucatar cu o stea Michelin: "Daca spui unui client: va recomand ravioli din sfecla se uita ciudat la tine si iti zice ca il prefera pe cel clasic, cu carne. Asa ca incerc sa le ofer aceste preparate din partea casei. Si ei le gusta, le plac si apoi ma intreaba: ce preparat a fost acesta?"
Potrivit unui studiu realizat de Biroul roman de audit Transmedia, mai mult de jumatate dintre romani mananca sanatos, in crestere fata de anul trecut. Ba chiar sunt dispusi sa plateasca in plus pentru alimentele care nu contin E-uri.
Altfel mancarea traditionala romaneasca e una foarte gustoasa, dar cu multe grasimi. Asa consuma multi aproape 4.000 de calorii pe zi, dublu fata de alte popoare.
Lygia ALexandrescu, medic nutritionist: "Vorbim de o dieta bogata in proteine si grasimi cea romaneasca, fata de o dieta curata si echilibrata, din punct de vedere al proteinelor si grasimilor intalnita in dieta asiatica, unde intalnim mult orez, peste, vorbim de bucataria mediteraneeana, unde avem uleiul de masline si vinul rosu, fructe, legume proaspete.
Bucatarii spun ca cel mai gras mananca ardelenii, care folosesc la gatit multa untura si sosuri groase, legate cu faina. Moldovenii prefera sarmale si borsul, la care adauga zarzavaturi. Bucataria munteneasca e mai rafinata si predomina influentele frantuzesti si turcesti. Bucataria din Banat are influente sarbesti si abunda in preparate cu carne tocata. Oltenii condimenteaza puternic preparatele, cel mai adesea cu ardei iute. Cel mai sanatos par sa manance dobrogenii, care prefera pestele si evita prajelile.