Generatia parintilor care isi "abandoneaza" copiii in fata calculatoarelor. Care sunt riscurile pe termen lung
Tot mai multi copii ai caror parinti sunt extrem de ocupati si ajung acasa epuizati ajung sa dezvolte tulburari de comportament.
Specialistii vorbesc cu ingrijorare despre un fenomen si atrag atentia, ca atunci cand cel mic se izoleaza, este excesiv de timid sau dimpotriva devine violent fara motiv inseamna ca are o problema.
Bogdan sta cate 4 ore la calculator, pana seara la 10 cand mama lui ajunge acasa de la munca.
Elev clasa a VI-a: ''Ori vorbim pe Facebook ori vorbim pe Skype, avem toti microfon si vorbim si ne jucam acelasi joc impreuna. Apoi ies ei..eu ma mai uit la un film ori la altceva si apoi ma culc.
Dorina, mama lui Bogdan: "Ii zic eu, tot la calculator? Hai mai fa altceva. Eu ii zic sa se odihneasca si el asta intelege ...calculatorul. Cred ca asta-i tehnologia, influenta zilelor noastre, cred ca nu se mai poate fara."
Noua generatie de parinti e o generatie ocupata, cu multe responsabilitati si din pacate cu putin timp la dispozitie pe care sa si-l petreaca cu copii. Ca sa le poata oferi tot ceea ce au nevoie, parintii pun foarte mult accent pe cariera si de multe ori relatia parinte-copil este inlocuita cu tehnologia, iar asta il afecteaza serios pe copil.
Un studiu recent al autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copiilor arata ca in Romania un minor din zece vorbeste cu ai lui doar cateva minute dintr-o zi lucratoare. Astfel apar problemele de comportament, potrivit psihologilor, care vorbesc despre un sindrom al neglijentei parintilor fata de copii.
Cristina Trepcea, psiholog: ''Mame, tati, au venit sa se planga de comportamente extraordinar de violente in clasa ale copiilor lor, care au izbucnit brusc si care par sa vina din neant.
Mirela Horumba, psiholog: "Vorbim aici deja de mii de copii. Poate fi de tip violent sau introvertit, iar retragerea in tehnologie, practic, il deconecteaza pe copil de la o viata sociala fireasca."
Specialistii precizeaza ca este nevoie de timp pentru ca un copil sa isi revina. Fiind insa vorba despre o problema emotionala, singura rezolvare este restabilirea relatiei sanatoase cu parintii.