Cele trei tipuri de comportament pe care copiii le invata din familie. Cum incepe victimizarea celor mici
Aveti un copilas care se simte nedreptatit, neinteles de nimeni? Observati cu atentie carui membru din familie ii copiaza comportamentul.
Victimizarea nu este altceva decat o modalitate de imitare a unui adult. In orice colectivitate, exista copilul -victima, copilul -abuzator si copilul - tap ispasitor. Toate aceste comportamente sunt invatate in familie si nu inventate de catre copil.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Luam exemplul victimizarii unui adult in familie. Mama sau oricare alt adult care petrece timp cu cel mic vine mereu in pre-intimpinarea nevoilor celui mic. Ii ofera ajutorul fara ca acesta s-o ceara. Comportamentul numit ‘’helicopter’’ e cea mai sigura metoda ca cel mic sa devina, in colectivitate, victima. Psihologii recomanda asadar sa va lasati copilul sa isi rezolve SINGUR problemele zilnice.
Copilul agresor in colectivitate, mai ales la virsta mica, poate avea probleme de … limbaj.
Adina Dumitrescu, psiholog: „Daca au un limbaj mai putin avansat nu isi pot exprima frustrarile si nevoile si atunci au nevoie de a se exprima si gasesc aceasta cale”
Calea pe care o gasesc e simpla: “m-ai suparat, te lovesc!”.
Intre 2-3 ani, apare in mod normal faza de lupta pentru autonomie. Si cei mai multi copilasi sunt violenti. Comportamentul agresiv e o problema doar daca acesta reprezinta singurul model de comunicare in colectivitate. Pe de alta aparte, pedeapsa primita acasa sau chiar in colectivitate nu face decit sa intareasca comportamentul negativ.
Nicoleta Burlacu, psiholog: „Copilul e bulversat in momentul in care il pedespsesc pentru ca el nu stie ce a facut rau”.
Ajuta jocul de rol. Copilul si parintele se fac personaje intr-o poveste in care apar si personaje negative. Veti vedea astfel care sunt dificultatile celui mic.
Cit priveste copilul tap-ispasitor, ce veti auzi des suna cam asa: ‘’Nu s-a intimplat nimic din cauza mea, pentru ca eu n-am facut nimic!’’. Nu va aruncati la… pedepse nici in acest caz. Il puteti ajuta, in lungul drum spre independenta, incurajindu-l, indiferent de situatie, sa aiba INITIATIVA. Acest comportament ii ofera sentimentul ca este responsabil pentru propria viata.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, sanatate, varsta, csid, oana cuzino, ce se intampla doctore, comportament,
Dată publicare:
07-12-2015 07:57