Copiii reactioneaza cu tulburari "digestive" la orice agresiune din exterior. Ce spun pediatrii despre suferintele ascunse

27-01-2016 08:17


Pediatriii ii caracterizeaza pe cei mici drept foarte digestivi. Mai exact, copiii reactioneaza cu tulburari de asemenea natura la orice agresiune din exterior.

Nu neaparat la cele care tintesc tractul digestiv. Iar varsaturile sau tranzitul intestinal modificat la varsta mica pot semnifica peste 50 de boli.

Organismul copilui este unul imperfect, oricat de ciudat ar suna. In ciuda poftei de viata, functiile micutului sunt imature.

Iolanda Vivisenco, medic specialist pediatru: "ei prin definitie sunt niste organisme foarte digestive, le spunem noi, ei reactioneaza cu suferinte digestive la orce agresiune din exterior, nu neaparat pe tractul digestiv."

Prezinta varsaturi cu usurinta, scaune modificate, dureri abdominale. Aceste simptome pot fi asociate, practic, cu orice boala organica. Reprezinta motiv de mers la pediatru, pentru consult amanuntit.

Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Ii facem un examen complet pulmonar, ii facem examen de cord, vedem daca sunt semne eruptive, vedem daca copilul are ceva la sistemul nervos."

Medicul decide ulterior importanta analizelor de sange si urina, precum si a ecografiei. Pe de alta parte, semnele digestive se manifesta, frecvent, in cazul suferintei psihice. Spre exemplu, 85% din cazurile de abdomen dureros au drept cauza suferintele emotionale. Asa cum adultii pot resimti dificultati in respiratie, dificultati la deglutitie sau apasare pe piept cind au probleme emotionale, copiii se manifesta digestiv..

Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "De foarte multe ori sunt cauze neuro-vegetative care te duc la aceasta situatie, de exemplu un copil trebui dus la gradinita, si cand trebuie sa sa plece de acasa il apuca durerea de burta, de ce? La gradinita exista un conflict, isi exteriorizeaza acest lucru prin dureri abdominale."

In acest caz, pediatrii cu experienta va recomanda sa fiti fini observatori. Si sa va puneti pe pozitie de egalitate fata de copil. Ca sa inteleaga ca are cu cine sa vorbeasca.

Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Ii dam atentie copiluiui dar incercam sa vedem care e substratul, nu inseamna sa ii fac iar ecografie, analize. Astea la un moment dat sunt inutile."

Copiii care prezinta frecvent astfel de manifestari sunt, de obicei, perfectionisti. Aceasta nevoie poate genera insa depresii. Parintii sunt sfatuiti sa nu ii incurajeze suplimentar sa faca performanta. Ci sa ii sublinieze ca ii iubesc indiferent de realizari.