Ultimul weekend pentru cumpărăturile de Crăciun. Târgurile sunt pline de bunătăți: „toba, făcută undeva în Bucovina”
Este ultimul weekend când putem alege în tihnă ce ne trebuie pentru Crăciun. Dovadă că magazinele și târgurile cu produse tradiționale sunt pline. Sâmbătă a fost coadă la murături, carne de țară, jumări și afumături.
Pe măsură ce plasele s-au umplut cu de toate, cardurile și buzunarele s-au golit.
Ce așezăm pe masa festivă? Să ascultăm un oaspete de profesie.
-Moșu mănâncă numai lapte și biscuiți.
-Și în restul anului?
-Mănâncă de toate. Inclusiv caltaboși, tobă...
Între timp, viitoarele gazde aleg din târguri tot ce văd mai bun: „Mi-am făcut cârnații, dar am venit să văd, poate cumpărăm ceva și de aici”.
O familie de producători varsă în fața clienților tentația supremă: un sac de jumări.
Cumpărător: „Îmi plac acestea, crocante”.
Reporter: „Și cum le alegeți, gustați de peste tot?”
Cumpărător: „Nu”.
Reporter: „Da, le gustă! Uite cum zâmbește”.
Oamenii s-au concentrat pe specialitățile sezonului: „Pe piftie! Deci piftia e excelentă”.
(...)
„Un kaizer copt, toba, făcută undeva în Bucovina”.
Cimerciant: „Fac serie mică și fac exact vineri, înainte să vin la piață. Ieri îs făcute toate. Joi am tăiat porcul și, fiind rece, m-am apucat să le produc”.
De fapt, în tot mai puține familii, meniul de Crăciun se face de la zero.
-Ce preparați din carne?
-Ce? Nimic.
-O mâncați așa?
-A, o friptură la tavă.
Ce puteți cumpăra de acum și să reziste până la Crăciun... murăturile! Acrite în oțet sau puse la saramură. Costă între 25 și 35 de lei kilogramul. Căutați și cea mai bună varză pentru sarmale, cu foaia rezistentă, dar fină, cât să-ți vezi degetele prin ea. E 10 lei kilogramul. Luați și-o căpățână mai mică. O tocați, o ungeți cu un strop de ulei și e o salată grozavă, lângă friptură și cârnați.
Desigur, nimeni nu uită că sărbătorile merită un desert potrivit. La târguri găsiți cozonaci bine crescuți și plăcinte uriașe, cu arome de iarnă – mere coapte, dovleac și ciocolată cu rom.